Om de omstandigheden in tuinbouwkassen optimaal te houden, moeten telers aan de lopende band beslissingen nemen. Algoritmen, deels gebaseerd op kunstmatige intelligentie, zijn daarbij welkome assistenten.

 

Wat doet een tomaten- of paprikateler in het weekend? Voetballen? Netflix kijken? Vraag het de partner van desbetreffende teler, en je krijgt het eerlijke antwoord: de klimaatcomputer checken.

Zo begon Rudolf de Vetten, hoofd productie en medeoprichter van het bedrijf Blue Radix, zijn presentatie op het evenement GreenTech in de RAI in Amsterdam. De dag ervoor, op 11 juni, had dit automatiseringsbedrijf voor de gewassenteelt een van de twee Greentech Innovation Awards in de wacht gesleept met een oplossing voor dit probleem.

Blue Radix ontwikkelde een instrument, de Crop Controller, dat de dagelijkse beslissingen in de tuinbouwkas van de teler overneemt. Deze tool voor integrated autonomous climate & irrigation control is gebaseerd op kennis van de gewassen en de bedrijfsvoering, lokale weersvoorspellingen en kunstmatige intelligentie.

 

Klimaat en irrigatie

Kassenteelt is een efficiënte manier om voedsel en bloemen te produceren. Het grootste voordeel van een kas is dat de tuinbouwer het klimaat in een kas behoorlijk goed onder controle kan houden.

Moderne kassen staan vol sensoren die onder meer de temperatuur, de luchtvochtigheid en het CO2-gehalte in de lucht meten, waarna de teler de situatie kan bijsturen door bijvoorbeeld ramen te openen, ventilatoren uit te zetten, de verwarming omhoog te draaien of ledlampen te dimmen.

‘Wie een kas beheert, is de hele dag beslissingen aan het nemen, en alleen al om het klimaat te beheersen zijn er elk moment tientallen opties’, zegt De Vetten.

En dat wordt een steeds grotere uitdaging, want er is een groeiend tekort aan ervaren telers en de nieuwe generatie hecht aan een gezonde work-life balance. Bovendien wordt de aansturing van een kas steeds complexer, omdat het niet alleen meer draait om een zo hoog mogelijke oogst maar ook om duurzaamheid – dus een zo laag mogelijk gebruik van energie en water.

 

Geen black box

Kunstmatige intelligentie kan hierbij helpen, blijkt op het GreenTech Event – en Blue Radix is niet het enige bedrijf dat zich hiermee bezighoudt.

CEO Rien Kamman van Source.ag en CEO Peter Hendriks van Hoogendoorn Growth Management presenteren soortgelijke controlesystemen. In alle gevallen gaat het om datagedreven systemen die niet alleen op kunstmatige intelligentie leunen, benadrukken de sprekers. Het zijn dus geen volledig zelflerende systemen, maar combinaties van expert intelligence en artificial intelligence, zoals Hendriks het formuleert. ‘Het is dus géén black box’, zegt Kammen. ‘En het systeem geeft aan wat het gaat doen. Als de tuinder dat niet wil, kan hij gewoon ingrijpen.’ 

Kamman en zijn collega draaiden zelfs een paar weken mee in de kas, voor ze met de ontwikkeling van hun model begonnen, vertelt paprikateler Arco Vreugdenhil van de Rainbow Growers Group, die de technologie van Source.ag nu in zijn kas gebruikt. Want ook dat geldt voor al deze bedrijven: ze hebben hun tool in samenwerking met de telers ontwikkeld.

 

Irrigatie

De verschillende systemen lijken al met al dus redelijk vergelijkbaar te zijn. De reden dat de Green Tech Award naar Blue Matrix ging, is dat dit bedrijf ook een automatische tool voor het irrigeren van de gewassen in het systeem heeft geïntegreerd, en daarmee een stap vooruit loopt op de anderen.

Het gecombineerde systeem levert een energiebesparing op van 15 procent, een waterbesparing van 7 procent, een toename van 7 procent in de opbrengst van de teelt, claimt Blue Radix. Daarnaast vermindert het de hoeveelheid tijd die een teler achter de computer moet besteden met 80 procent.

Dat laatste verandert het werk van deze telers: die kunnen zich weer meer op hun gewassen richten in plaats van op hun klimaatcomputers. En, misschien nog wel belangrijker: ze kunnen af en toe even écht vrij nemen. Om te voetballen bijvoorbeeld, of Netflix te kijken.

 

Openingsbeeld: Depositphotos