Door een bewegend beeld slim te belichten kan een normale camera beter vastleggen hoe een druppel uit elkaar spat of een bal stuitert dan dure hogesnelheidscamera's. Zwitserse onderzoekers laten zien hoe dat werkt. 

Hogesnelheidscamera's laten de fascinerende bewegingen zien die we normaal niet waarnemen. Een glasplaat die golft en buigt voor hij in tienduizenden stukjes barst, een kogel die met een explosie een geweer verlaat. 

 

Te duur

Leuk voor op televisie, maar voor de gewone man - of zelfs de gewone wetenschapper - zijn goede hogesnelheidscamera's vaak te duur. Onderzoekers van de Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) gingen daarom op zoek naar goedkopere manieren om snelle fenomen en in beeld te brengen. 

Ze ontdekten dat je met behulp van nabewerking op een computer wazige, bewogen beelden kunt omtoveren tot haarscherpe slow-motionplaatjes. Daarvoor is echter wel perfecte belichting nodig. Het licht maakt haarscherp duidelijk welke delen van de foto in beweging zijn en welke niet. Met die informatie kan een computerprogramma vervolgens de wazige beelden scherp maken. Dat doet het door te kijken hoe elk frame van een filmpje verandert. Komen er nieuwe wazige delen bij, zijn sommige stukken in het volgende frame niet meer wazig? Dat vertelt iets over de beweging. Het programma smelt de veranderingen aan elkaar door het beeld aan te passen. 

 

Zwart-wit

Dit alles kost een hoop rekenkracht. Daarom zijn de geproduceerde beelden zwart-wit. 'Normale' hogesnelheidscamera's filmen in kleur, waardoor 15.000 intensiteiten nodig zijn. Bij zwart-wit zijn er slechts 2 nodig. Volgens de onderzoekers voegt kleur voor veel toepassingen weinig toe. 

Opvallend is dat deze techniek soms beter werkt dan een hogesnelheidscamera. Ze haalden een framerate van 65 MHz. 'In principe' schrijven de onderzoekers, 'kan met deze techniek een telefooncamera een miljoen frames per seconde filmen'.

 

Belichten kost moeite

Daarmee kunnen veel meer mensen hogesnelheidsbeelden maken. Het belichten van dingen kost tijd en moeite, geven de onderzoekers toe, maar duur hoeft het niet te zijn. Als je eenmaal een goede opstelling hebt is hij bovendien vaak te gebruiken. 

Beeld: ŇÄĵŵÅ Ă. Мǻŗǻƒįę