In Back To The Future Part II uit 1989 rijdt Marty McFly, gespeeld door Michael J. Fox, op een zwevend skateboard, een hoverboard. De film speelt zich grotendeels af in de toekomst, in het jaar 2015.  Diverse uitvindingen uit de film, zoals vliegende auto’s en zelfstrikkende schoenveters, zijn nog steeds geen gemeengoed, maar intussen wel in ontwikkeling. Nu het hoverboard nog, dacht de Japanse autofabrikant Lexus. Onlangs presenteerde het bedrijf een werkend prototype genaamd Slide.

Lexus ontwikkelde de Slide in samenwerking met onderzoeksinstituut IFW Dresden en het aanverwante Duitse bedrijf Evico, gespecialiseerd in magneetzweefbaan- ofwel maglev-technologie. Het  compacte en platte skateboard is uitgerust met twee reservoirs gevuld met supergeleidend materiaal dat is ondergedompeld in vloeibaar stikstof bij een temperatuur van -197 °C. Om te kunnen zweven  wordt het hoverboard op een maglev-baan geplaatst die is voorzien van permanente magneten. De supergeleiders worden eenmalig magnetisch geladen door de baan en blijven het doen zolang ze koud  blijven. De reservoirs in het skateboard moeten ongeveer om de twintig minuten worden bijgevuld met vloeibare stikstof. Door de vloeibare stikstof ontstaat ook de damp uit de zijkanten van het skateboard, die bijdragen aan het effect. De magneetkracht is sterk genoeg om het hoverboard met berijder over de baan te laten zweven. Hij kan er zelfs op springen.

Barcelona

Lexus bouwde voor de Slide in Barcelona een speciale maglev-skatebaan van 200 m lang. De professionele skateboarder Ross McGouran mocht de Slide daar testen en demonstreren. ‘Ik ben al twintig jaar aan het skateboarden’, zei McGouran over zijn ervaring, ‘maar zonder wrijving voelde het alsof ik hele nieuwe vaardigheiden moest leren, vooral qua houding en het balancerenom het hoverboard te   kunnen berijden. Het is een totaal nieuwe ervaring.’ McGouran wist uiteindelijk met de Slide stukjes te zweven en trucks uit te halen die onmogelijk zijn met een conventioneel skateboard, zoals over  water heen zweven – net als Marty McFly.

Meer uitleg valt te lezen bij PhysOrg.

tekst ing. Paul Schilperoord