Vragenvuur: Koert van Mensvoort
Zeven prikkelende vragen aan Koert van Mensvoort, oprichter van Next Nature Network en druk bezig om van het Evoluon in Eindhoven opnieuw een wetenschapsmuseum te maken.
Wat is – na de smartphone – uw favoriete gadget?
Mijn elektrische fiets. Een goed voorbeeld van humane technologie. Ik ben iets verder van mijn werk gaan wonen, maar wilde wel blijven fietsen. Met een gewone fiets kom je dan bezweet op je werk aan, maar met die elektrische gaat het prima. Ik laad het ding ook nog duurzaam op, dankzij de zonnepanelen op het dak.
Voor welk probleem zouden ze nu eindelijk eens iets slims moeten uitvinden?
Voor elektriciteit, ofwel voor het feit dat in onze levens zoveel elektrische apparaten belangrijk zijn, maar dat die nog steeds een kabeltje hebben. Ik zit met smart te wachten op draadloze elektriciteit die door de lucht tot onze apparaten komt.
Over welke technologische ontwikkeling verwondert u zich momenteel het meest?
De snelheid waarmee de vaccins voor het coronavirus zijn ontwikkeld. Ik las ergens dat een van de vaccins al bijna een jaar af is. Nadat biotechnologen de DNA-volgorde van het virus hadden gesequencet, was het vaccin er binnen een paar dagen. De rest van de tijd was nodig om dit vaccin te testen op effectiviteit en veiligheid. Dat we zó snel een vaccin kunnen maken, is niet minder dan een wonder.
Welke technologische ontwikkeling baart u zorgen?
Gezichtsherkenning in de openbare ruimte. Als we zo doorgaan is het straks niet meer mogelijk je in de openbare ruimte te begeven zonder herkend te worden door camera’s en hun software. We moeten dat heel goed gaan regelen, want het klinkt mij als belemmerend en angstaanjagend in de oren dat straks een bepaalde partij altijd deze informatie heeft over andere mensen.
Dat we zó snel een vaccin kunnen maken, is niet minder dan een wonder.
Wat is de grootste invloed van technologie op onze aarde?
Dit laat ik in mijn lezingen vaak terugkomen. Dankzij technologie heeft de mensheid boven op de biosfeer een technosfeer gezet, de optelsom van alles dat mensen hebben bedacht, ontworpen en gebouwd. Die technosfeer weegt inmiddels meer dan de biosfeer. De mensheid is heel goed in het onttrekken van materialen aan de biosfeer om er vervolgens iets mee te bouwen in de technosfeer. Wat betreft het uitputten van de aarde zitten we nu echter duidelijk aan het plafond, en we staan voor de enorme uitdaging om die twee sferen in balans te brengen.
Wat is uw niet-duurzame guilty pleasure?
Dat ik nog altijd vlees eet. Ik weet dat het niet goed is, maar mijn innerlijke holbewoner schreeuwt af en toe – ik ben flexitariër – nog om vlees. Dus ik zit persoonlijk erg op kweekvlees te wachten.
De leukste ervaring met video-vergaderen had ik met…
Pizza en wijn. Bij onze netwerkorganisatie Next Nature hebben we een paar keer overleg gehad van achter de laptop waarbij we vooraf iedereen hetzelfde pakketje hadden gestuurd. Zo hebben we bijvoorbeeld een wijnproeverij gehouden, en ook heb ik een keer tegelijkertijd bij iedereen pizza thuis laten bezorgen. Zo kun je ondanks de afstand toch iets nader tot elkaar te komen.
Beeld: Next Nature Network