Een door Royal HaskoningDHV ontwikkelde technologie om medicijnresten uit afvalwater te halen, is donderdag be­kroond met De Vernufteling 2024. De publieksprijs ging naar een innovatieve aanpak van verouderde kademuren.  
 

In steeds grotere hoeveelheden worden medicijnresten en andere vormen van microverontreiniging aangetroffen in afvalwater. De behoefte aan een oplossing is groot en volgens de jury van De Vernuf­teling, de jaarlijkse prijs voor het beste ingenieursproject, heeft ingenieursbureau Royal HaskoningDHV die met een aantal partners gevonden. 

De met de juryprijs bekroonde Aurea-technologie wordt ingezet op water waarin eerst bepaalde micro-organismen de biologische verontreinigingen hebben afgebroken. Door het water vervolgens een biologische actiefkoolfiltratie te laten ondergaan, gevolgd door een milde ozonisatie, wordt het grootste deel van de medicijn- en andere chemische resten uit het water gehaald. 


Duurzame variant op conventionele behandeling

De inzet van actieve, adsorberende kool is niet nieuw, wel dat Royal Haskoning­DHV samen met onder meer Wageningen University & Research een duurzame variant op de conventionele behandeling heeft ontwikkeld. Niet alleen valt het energiegebruik tot 75 procent lager uit, maar de methode is ook effectiever. 

‘Royal HaskoningDHV heeft in een interessant samenwerkingsverband een spannende en zeer vruchtbare combinatie van technologische maatregelen getroffen en daarmee een echte ingenieursoplossing gevonden voor een groeiend probleem met grote maatschappelijke relevantie’, stelt de jury in z’n rapport.

Teamleider Arnoud de Wilt van Royal HaskoningDHV was erg blij met de prijs en loofde bovendien de andere elf andere inzendingen. 'Allemaal bij elkaar helpen ze bij mij om het engineerings-vlammetje weer extra fel te laten flakkeren.' 


Authentieke uitstraling

Winnaar van de publieksprijs is Kade 2.020, een project van architecten- en inge­nieursbureau Sweco waarbij verouderde kademuren in de Amsterdamse binnenstad snel en per segment worden gerenoveerd, zonder grote overlast voor omwonenden en verkeer.

De vernieuwde kade kan honderd jaar mee en de authentieke uitstraling blijft behouden. In UNESCO-werelderfgoed – en dat zijn de Amsterdamse grachten – is dat laatste meer dan gewenst. 


Maatschappelijk relevant

Voor de Vernufteling waren dit jaar twaalf projecten ingezonden, door in totaal acht ingenieursbureaus. De inzendingen bevatten een breed palet aan thema’s die voor de samenleving van groot belang zijn: van water, verstedelijking en stikstof tot aan energie en milieu.

Wie wil uitleggen hoe belangrijk, innovatief en maatschappelijk relevant ingenieurswerk is, hoeft maar te verwijzen naar de inzendingen van dit jaar’, aldus de jury, die dit jaar onder voorzitterschap stond van Machteld de Kroon, TNO-directeur Mobiliteit en Gebouwde Omgeving. ‘Technologie blijft immers een geijkt middel om antwoorden te vinden op grote vragen.’ 


Ingenieursvereniging KIVI

De prijsuitreiking vond plaats in het gebouw van ingenieursvereniging KIVI. De Ingenieur, uitgegeven door KIVI, is samen met brancheorganisatie Koninklijke NLingenieurs de drijvende kracht achter De Vernufteling.

Vorig jaar ging zowel de jury- als de publieksprijs naar een circulair viaduct van het ingenieurs- en adviesbureau Antea Group.


Foto: Gerhard Nel