Vullingen voor tanden en kiezen kunnen waarschijnlijk langer meegaan door het vulmiddel te vermengen met bioactief glas. Dit speciale glas reageert met bacteriën in de mond en voorkomt zo tandbederf.

Bacteriën vallen vers gevulde tanden vaak aan op de plek waar vulling en tand samenkomen. Daardoor kunnen vullingen bijvoorbeeld uitvallen of kan de tand gaan ontsteken, met alle gevolgen van dien. Onderzoekers van de Oregon State University in de VS ontdekten bij een proef met net getrokken kiezen dat een vulling met bioactief glas de bacteriegroei remt. Dat komt door de materialen waaruit bioglas bestaat: silicium-, calcium- en fosforoxide. Deze geven ionen af die bacteriën afschrikken. Bovendien neutraliseren ze zuren uit etenswaar, een andere boosdoener als het gaat om tandbederf.

Bioglas eenvoudig toegevoegd

Het glas kan volgens de onderzoekers eenvoudig worden toegevoegd aan het materiaal voor vullingen. Moderne gatenvullers bestaan namelijk al uit polymeren die vermengd zijn met een ander, niet-reactief glas. Door dat glaspoeder te vervangen door een bioactieve variant valt veel winst te behalen, denken de onderzoekers.

Botimplantaten

Bioactief glas is nog niet eerder toegepast in de tandheelkunde, maar kent wel een lange medische geschiedenis. Zo worden botimplantaten en oorimplantaten vaak met bioactief glas gemaakt. Of het ook voor tandheelkundige toepassingen uitkomst kan bieden, moet blijken uit klinische studies.

Lead image: Elektronenmicroscoopopname van bioactief glas. Credit: Oregon State University