Blinden die een potje tafeltennissen. Het lijkt onmogelijk, maar onderzoekers van de University of Sydney werken aan een pingpongtafel die met geluidssignalen de positie van de bal weergeeft.
 

Eureka is de rubriek voor 'productontwerpen voor morgen' uit het maandblad De Ingenieur.


Een slimme bril waarmee blinden en slechtzienden via geluidssignalen kunnen navigeren bracht onder­zoeker Craig Jin van de University of Sydney op het idee van een pingpongtafel. ‘Ik zag gelijk de link met sporten. Tafeltennis kwam als eerste in me op, waarschijnlijk omdat ik dat zelf graag doe.’ Zo begon Jin aan de ontwikkeling van een pingpong­tafel voor blinden.


Camera's en luidsprekers

De tafel verschilt niet van een reguliere pingpongtafel, behalve dat om de tafel camera’s en luidsprekers staan opgesteld. De truc was om met de camera’s de positie van de pingpongbal te registeren en die direct om te zetten in geluidssignalen die een 3D-beeld creëren van de bal in de ruimte.

Daarvoor gebruikte Jin eventcamera’s, een type camera dat niet werkt door een aantal beelden per seconden vast te leggen, maar alleen de verandering in helderheid registreert – in dit geval de stuiterende pingpongbal. ‘Dat maakt de analyse van bewegend beeld veel simpeler en accurater’, schrijft Jin.


Beeld omgezet in geluid

Vervolgens zet een algoritme het beeld van de eventcamera’s om in een geluidssignaal, afgespeeld door de speakers die aan weerszijden en op verschillende hoogten om de pingpongtafel staan.

Hoe dat geluid precies zal klinken en hoe nauwkeurig de positie van de bal kan worden waargenomen, wordt nu onderzocht. 


Uitbreiding van de zintuigen

Het zal nog even duren voor het eerste blinde potje tafeltennis kan worden gespeeld. Makkelijk zal dat de eerste keer ook zeker niet zijn, weet Jin. ‘Ik vergelijk het graag met lezen en schrijven: dat is in het begin ook niet makkelijk. Uitbereiding van de zintuigen vraagt om oefening. Maar dat is ook meteen het wonderlijke van het menselijke brein: dat is in staat om veel te leren.’


Tekst: Sija van den Beukel
Foto: University of Sydney