Speciaal soort UV-licht doodt microben in vijf minuten
Far-uv-c licht kan het aantal in de lucht zwevende microben binnen vijf minuten met 98 procent doen afnemen. Lampen die dit licht uitstralen kunnen de transmissie van gevaarlijke virussen zoals corona of griep fors verminderen.
Dat schreef een team onderzoekers uit de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk op 23 maart in het wetenschappelijke tijdschrift Scientific Reports.
Golflengten
Dat ultraviolet (uv) licht een geducht wapen tegen microben is, was al langer bekend. Vooral uv-c-licht, met golflengten van 100 tot 280 nanometer, is dodelijk voor bacteriën en virussen.
Uv-c-licht is ook voor mensen echter schadelijk: het kan huidkanker en grijze staar veroorzaken. Dat geldt niet voor far-uv-c-licht. Dit is ‘ontsmettend’ licht met een relatief korte golflengte, waardoor het minder diep de huid en ogen binnendringt dan de andere ziektekiemdodende lichtstralen. Vergelijk het met geluid: het zijn de lage tonen (dus lange golflengten) van scheepstoeters en olifantengetrompetter die het verst dragen.
Eerder onderzoek
Een van de auteurs van het onderzoeksartikel, David Brenner, die directeur is van het Center for Radiological Research van het Columbia University Medical Center, ontwierp eerder samen met Japanse ingenieurs al een far uv-c-lamp voor dezelfde doeleinden. De Ingenieur schreef er dit over. De veiligheid van het licht was toen al getest, maar nu is ook de werkzaamheid nog eens extra goed bewezen.
‘De lampen verkleinen de kans op een besmetting, zodat die binnenshuis vergelijkbaar wordt met buitenshuis’, zegt hoofdauteur Kenneth Wood van de Schotse University of St. Andrews in een persbericht van zijn universiteit.
Bacteriën
De onderzoekers testten de lampen in een ruimte ter grootte van een kantoorkamer met een normale ventilatie – dat betekent dat de lucht ongeveer drie keer per uur wordt ververst.
Met een vernevelaar werden hier de bij mensen veel voorkomende bacteriën van Staphylococcus aureus verspreid. Toen daarna de lampen werden aangezet, was 98 procent hiervan na vijf minuten verdwenen. Dit terwijl Staphylococcus aureus minder sterk op het licht reageert dan het coronavirus. Ook toen het vernevelen daarna weer begon, bleef het aantal bacteriën laag.
Het licht kan dus een sterk wapen worden in de strijd tegen virussen en bacteriën – met als voordeel dat deze niet op één specifiek kenmerk worden aangevallen, en dus ook niet resistent worden.
Openingsbeeld: Depositphotos