Slimme verrekijker legt uit wat je ziet
Welke berghut ligt daar en hoe heet die piek ook alweer? Op dat soort vragen geeft de slimme verrekijker Envision een antwoord.
Wie op een bergtop staat zoekt vaak meteen herkenningspunten in het omliggende landschap. De verrekijker Envision maakt dat nu wel heel gemakkelijk, door met augmented reality (AR) een kaart met berghutten, toppen, rivieren en wandelpaden op de werkelijkheid te projecteren.
Dat werkt ook voor de nachtelijke sterrenhemel, waar de verrekijker de namen van sterren, planeten, manen, kometen en andere sterrenstelsels aangeeft.
Helemaal nieuw is die techniek niet. Eerder gebruikte de Franse fabrikant Unistellar augmented reality al in telescopen, nu bouwde ze het systeem in een verrekijker in.
Augmented Reality
Het AR-projectiesysteem zit alleen in het rechteroculair van de kijker. Dat was veruit het goedkoopst, en het menselijk brein combineert het zicht van het linker- en rechteroog toch tot één beeld.
Met het projectiesysteem kan de gebruiker ook een object in de verte vergrendelen. Bij het doorgeven van de verrekijker wordt iemand anders dan naar datzelfde object toe geloodst.
Gps en Bluetooth
Een slimme verrekijker vereist ook slimme voorbereiding. Zo is er een opgeladen batterij nodig die vijf uur ‘toegevoegd’ kijkplezier geeft. Daarna gaat de verrekijker verder in de ‘offline’ modus.
Ook heeft de verrekijker gps nodig, die via een Bluetoothverbinding met een app op een smartphone wordt verkregen. Internet is daarbij niet nodig, wel moet de gebruiker ervoor zorgen dat hij de kaarten van het gebied van tevoren downloadt in de app.
Voor dat alles moet de kijker flink de portemonnee trekken: Envision gaat 1100 euro kosten.
Vanaf september 2025 gaan de eerste verrekijkers naar verwachting in productie. De Kickstarter-campagne om het project op gang te helpen was alvast een groot succes: in no-time was het benodigde kapitaal binnen.
Tekst: Sija van den Beukel
Beeld: Unistellar