Sci-fi inspireert uitvinders
Stel je voor dat al die gadgets uit sciencefictionfilms echt bestaan. Op een technologieforum gaan 25 uitvinders proberen om met een Rasberry Pi hologrammen, exoskeletten en andere futuristische snufjes te maken.
De bedenkers mochten een paar weken lang ideeën pitchen op het technologieforum element14. De regel: gebruik een Raspberry Pi. Die kleine, goedkope computer is zo gemaakt dat hij in principe programmeerbaar is tot van alles en nog wat. De wedstrijd is bedoeld om die diversiteit te demonstreren. Uiteindelijk koos een jury 25 beste ideeën, en de genomineerden zijn nu bezig met hun projecten.
De diversiteit aan inspiratiebronnen én projecten is groot: zo wil één deelnemer een navigatieapparaat maken in de stijl van de sci-fi van eind negentiende eeuw, Jules Verne en HG Wells. Een ander werkt juist aan door Star Wars geïnspireerde hologramtechnologie, die hij voor het effect inbouwt in het koddige robotje R2-D2 uit de films.
Weer een ander liet zich inspireren door de 'nanosuits' uit de videogame Crysis, waarin een pak soldaten behoedt voor invloeden van buitenaf - en ze onzichtbaar maakt. Het idee van de Amerikaanse Joe Carender is wat minder geavanceerd, maar toch indrukwekkend: met een paar simpele sensoren maakt hij een outfit die lichaamswarmte en hartslag meet en bijhoudt wat de luchtvochtigheid en windsnelheid is.
De plannen variëren van originele uitvoeringen van bestaande ideeën tot ambitieuze nieuwe technologie. Zo wil iemand een zwevende trainingsbol uit Star Wars nabouwen, terwijl een ander een hondentrainingssysteem bouwt dat blaffen afleert met behulp van (automatisch aangevuld) voedsel. Het laat op zijn minst zien hoe de fantastische bedenksels van schrijvers en filmmakers echte uitvinders en knutselaars kunnen inspireren. De winnaar krijgt een gepaste prijs: een Star Wars-helm ter waarde van 1500 euro.
Lead image credit: Lucasfilm