De scheepvaart stoot per jaar een grote hoeveelheid CO2 uit. Om schepen te verduurzamen ontwikkelde een Zwitsers bedrijf ’s werelds grootste en sterkste methanolmotor tot nu toe.

Circa 3 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot is afkomstig van de scheepvaart. Om de CO2-uitstoot te verlagen, worden schepen steeds vaker niet meer aangedreven op diesel, maar op groene methanol, geproduceerd uit biomassa of afgevangen CO2 en waterstof.

Methanolmotor

Het Zwitserse WinGD, dat de scheepvaart van duurzamere energie wil voorzien, presenteerde begin dit jaar een speciaal voor containerschepen bestemde methanolmotor. Met tien cilinders van elk 920 millimeter diameter en een gewicht van bijna tweeduizend ton, is de X-DF-M ’s werelds grootste en sterkste methanolmotor tot nu toe. De X-vormige dubbele brandstofmotor haalt pakweg 95 procent van de energie die hij produceert uit methanol. De overige 5 procent komt nog altijd uit fossiele brandstoffen.

Zestienduizend containers

Met een vermogen van bijna 65.000 kilowatt doet de X-DF-M niet onder voor conventionele X-vormige scheepsmotoren die volledig op diesel lopen. Vanaf dit jaar prijkt de motor op schepen in de vloot van vervoerder COSCO. Die bieden plaats voor maar liefst zestienduizend containers.

Ammoniakmotor

Het is overigens niet de eerste motor van WinGD die schepen op meerdere brandstoftypen laat varen. Het bedrijf produceerde al een X-DF op vloeibaar gemaakt gas en test op dit moment met een motor op duurzaam geproduceerde ammoniak. 

Foto: WinGD