Runderrijst
Rijstkorrels zijn een goede kapstok en Âvoedingsbodem voor de cellen van koeien, Âontdekten Zuid-Koreaanse onderzoekers. Het resultaat: eiwitrijke en voedzame roze runderrijst.
Â
Eureka is de rubriek voor 'productontwerpen voor morgen' uit het maandblad De Ingenieur.
Een van de uitdagingen van kweekvlees is om dierlijke cellen in het lab te laten uitgroeien tot grotere structuren om tot een biefstuk te komen. De structuur van granen kan daar als kapstok voor de celgroei bij helpen, ontdekten onderzoekers van de Yonsei-universiteit in Zuid-Korea.
Rijst bleek van de verschillende granen het beste te werken. RijstÂkorrels zijn poreus en hebben een sterk georganiseerde structuur, die dierlijke cellen als kapstok kunnen gebruiken. Daarnaast bevorderden enzymen en foliumzuur in de rijstkorrels, de celgroei.
Biopt van koeienweefsel
De onderzoekers verkregen de dierlijke cellen uit een biopt van koeienweefsel en vermenigvuldigden de spier- en vetcellen eerst in het lab. Vervolgens voegden ze de cellen toe aan rijstkorrels die met visgelatine waren bewerkt voor een betere hechting.
Ze lieten het geheel vervolgens tien dagen staan bij 37 graden Celsius. Het resultaat waren dikke, roze, vlezige rijstkorrels die â na de rijst te stomen â volgens de onderzoekers naar amandel of room smaakten, afhankelijk van de samenÂstelling.
Rundvlees en amandel
Rijstkorrels met een hoger gehalte spiercellen smaakten meer naar rundvlees en amandel, terwijl rijstkorrels met een hoger vetgehalte deden denken aan room, boter en kokosolie.Â
De runderrijst bevat 8 procent meer eiwit dan normale rijst en 7 procent meer vet. Daarmee is runderÂrijst een voedzaam, eiwitrijk alternatief.Â
Kalfsserum
Vegetarisch is de runderrijst bepaald nog niet. Behalve het gebruik van dierlijke cellen en visgelatine werd de runderrijst gekweekt op kalfsserum.
Wel zou de runderrijst beter zijn voor de planeet dan vlees van levende koeien, schrijven de onderzoekers. Elke honderd gram eiwit in runderrijst veroorzaakt 6,3 kilogram CO2;Â De CO2-uitstoot van dezelfde hoeveelheid eiwit uit rundvlees is vijftig kilogram.
Tekst: Sija van den Beukel
Beeld: Yonsei-universiteit