Bezoekers van het wereldkampioenschap voetbal de komend weken in Qatar, doen er goed aan om de covid-app van het land niet te installeren. Via de app krijgt de overheid namelijk volledige toegang tot een mobiele telefoon. Qatar wilde de app verplicht stellen voor bezoekers, maar heeft die eis na een golf van kritiek laten vallen.

 

Wie de komende weken naar Qatar gaat om voetbal te kijken, moet goed opletten wat hij installeert op zijn mobiele telefoon. De overheid van dat land biedt namelijk een app aan onder het mom van het monitoren van covid-19-uitbraken. Deze app zet echter de deur wagenwijd open voor spionage door de Qatarese overheid. Dat blijkt uit onderzoek van NRK, de publieke omroep van Noorwegen.

 

Ruime voorwaarden

Het gaat om de app Ehteraz, die bedoeld is om covid-19-uitbraken in kaart te brengen. Dat doet de app ook, maar daarbovenop vraagt hij de gebruiker om toestemming om gegevens op de telefoon te mogen lezen, veranderen en verwijderen, ontdekte het hoofd Veiligheid van NRK, Øyvind Vasaasen, die de app analyseerde.

Ook vraagt Ehteraz om toegang tot WiFi en Bluetooth, twee belangrijke communicatiekanalen van elke telefoon. De app zorgt er zelfs voor dat de gebruiker zijn telefoon niet meer helemaal uit kan zetten. Vasaasen is geschrokken van wat hij aantrof. ‘Als je deze app downloadt, accepteer je automatisch de voorwaarden. En die voorwaarden zijn extreem ruim genomen. Eigenlijk draag je de volledige inhoud van je telefoon over aan de Qatarese overheid’, zegt hij tegen NRK.

Ook Bart Jacobs, hoogleraar Security, privacy en identity van de Radboud Universiteit in Nijmegen, is erg kritisch op de app. ‘Dit is duidelijk malware’, mailt hij op vragen van De Ingenieur. ‘Ik kan me zo voorstellen dat mensen dit niet op hun zakelijke telefoon mogen installeren van hun werkgever.’

 

Dictatuur

De app houdt bij waar iemand zich bevindt en legt contact met mobiele telefoons in zijn nabijheid. Door deze informatie  te combineren, kan de Qatarese overheid in beeld krijgen welke mensen elkaar ontmoeten en waar ze zijn. Niet heel wenselijk, in een dictatuur die de stemmen van de oppositie de kop indrukt en waar homoseksualiteit strafbaar is.

‘Vooral de locatiegegevens die de app op elke telefoon verzamelt, zijn kwetsbaar voor misbruik’, aldus een security-expert die NRK inschakelde om de app te analyseren. ‘Je moet de mensen kunnen vertrouwen die toegang hebben tot de app, maar dat vertrouwen is in Qatar bepaald geen gegeven.’ 

Eerst was de app verplicht voor bezoekers, maar na kritiek heeft Qatar die eis recentelijk laten vallen. Dus zeker niet installeren deze app, is het advies aan reizigers.

‘Ik zou de telefoon thuislaten’, zegt Jacobs. ‘Of sowieso niet naar zulke landen gaan. Dit laat zien hoe een dictatoriaal regime opereert. Covid blijkt een smoes voor totale digitale overname en spionage.’

 

Openingsbeeld: Depositphotos