Na een aardbeving of andere ramp hebben slachtoffers vaak een infuus nodig. Ontwerpers van Hongik University in Seoul ontwikkelden een infuuszak die niet afhankelijk is van zwaartekracht of een stroombron.
 

Eureka is de rubriek voor 'productontwerpen voor morgen' uit het maandblad De Ingenieur.


De makers kwamen op het idee door de aardbeving van 6 februari 2023 in Zuid-Turkije en Noord-Syrië. Op beelden uit die regio zagen ze hoe mensen naast de brancards meeliepen met de gewonden om een infuuszak in de lucht te houden.

Dit is uitdagend in aardbevingsgebied en kost mankracht die hard nodig is voor reddingswerk. De Koreaanse ontwerpers besloten daarom een infuussysteem te ontwikkelen dat dertig minuten werkt, onafhankelijk van zwaartekracht of elektriciteit.


Golden Capsule

De infuuszak, The Golden Capsule, werkt met een capsule waar tijdens de productie de lucht uit wordt gezogen. In de capsule zit een ballon die vervolgens met een medicijn wordt gevuld.

Er zijn twee stappen nodig om het infuus te kunnen gebruiken. Eerst moet de veiligheidspal die de capsule luchtdicht afsluit worden verwijderd. Daarna moet een slang met naald op de ballon worden aangesloten. Terwijl er langzaam lucht in de capsule stroomt, neemt de druk toe en wordt de ballon langzaam leeggedrukt.



Instelbare druppelsnelheid

De capsule kan met een riem aan de brancard of het slachtoffer worden vastgegespt. Er zijn twee infusen voorhanden: glucose of een normale zoutoplossing. Vaak worden die twee samen toegediend.

De snelheid waarmee het infuus loopt is instelbaar. In noodsituaties kan het noodzakelijk zijn dat het infuus zeer snel loopt.


James Dyson Award

De Koreaanse ontwerpers zijn met The Golden Capsule een van de internationale winnaars van de internationale James Dyson Award.


Tekst: Paul Schilperoord
Beeld: The Cheddiest