
Meer techniek in de politiek
Veel te weinig mensen met een exacte of technische opleiding kiezen voor een carrière in de publieke sector. De leden van Bèta in Bestuur en Beleid willen daar verandering in brengen.
Al jaren is het een vast punt van kritiek, zeker vanuit de hoek van de ingenieurs: de politiek telt zo weinig bètaâs. Dat al die mensen zonder exacte of technische opleiding zich met vraagstukken als stikstofdepositie en CO2-uitstoot bemoeien, vormt een serieus risico, waarschuwde toenmalig Tweede Kamerlid (en afgestudeerd wiskundige) Paul van Meenen van D66 een paar jaar geleden in NRC.
Het totale aantal bètaâs in de ambtenarij en het openbaar bestuur wordt niet bijgehouden. Maar het geluid klinkt steeds vaker: het aantal betĂ -wetenschappers en technici in politiek en ambtenarij is wel heel erg laag.
Technische kennis nodig
Om de maatschappelijke uitdagingen aan te pakken, zoals energietransitie, stikstofproblematiek en vergrijzing, heeft Nederland inhoudelijke technische kennis immers hard nodig.
Volgens het CBS volgt sinds 2016 ongeveer 15 procent (hbo-bachelor) tot 25 procent (wo-bachelor en -master) van de studenten een bèta- of technische studie, maar van dit talent kiezen er maar weinig voor een baan in de landelijke politiek of bij beleidsafdelingen van de overheid.
Steeds meer bestuurskundigen
Bij uitvoeringsorganisaties als Rijkswaterstaat piept en kraakt het sinds begin deze eeuw door wegbezuinigde ingenieurs, meldde De Groene Amsterdammer in 2023. Steeds meer managers en bestuurskundigen komen aan het roer te staan. Maar begrijpen zij voldoende van de achterliggende techniek?
Hoog tijd de aanwezigheid van aanstormend bèta- en techniektalent in openbaar bestuur en beleid te vergroten, vindt natuurkundige Liedewij Laan van de TU Delft. In 2022 richtte ze samen met enkele gelijkgestemden het initiatief Bèta in Bestuur en Beleid (BiBB) op.
Inmiddels is dit een groep van tientallen academici, NWOâers en mensen uit de overheid. BiBB organiseert activiteiten voor (jonge) bèta- en techniekwetenschappers, zoals jaarlijkse carrièredagen en een zomerschool. Het programma dat de deelnemers daar aangeboden krijgen, moet ze inspireren voor een baan in het bestuur of de politiek te kiezen.
Lees verder
Lees het hele verhaal over bèta's in de politiek, en de rest van het juninummer, in de app-versie van De Ingenieur! Dat kan nu nog gratis en zonder inlog. Lees hier meer.

Foto boven: BiBB