Kwantumfysica als speelse melodie
We staan aan de vooravond van een tweede kwantumrevolutie. Een speels boek legt de basisbegrippen helder uit.
Tegenintuïtief, onmogelijk te vatten, complex. De auteurs van Waarom niemand kwantum begrijpt en iedereen er toch iets over moet weten proberen al in de eerste zinnen te voorkomen dat de lezer afhaakt bij de ingewikkelde materie die ter sprake zal komen. Maar ‘laat je meevoeren door de golven. Beeld je in dat je naar muziek luistert.’ En, schrijven ze als troost en relativering, zelfs kwantumfysici begrijpen de kwantumfysica vaak niet.
Die auteurs zijn hoogleraar kwantumfysica Frank Verstraete van de universiteiten van Cambridge en Gent en Céline Broeckaert, schrijfster en theatermaakster. Ze beginnen het verhaal van de kwantumfysica al in de zestiende eeuw, toen Simon Stevin met twee loden ballen (de een groot, de ander klein) aantoonde dat wetenschappers het tweeduizend jaar lang bij het verkeerde eind hadden gehad: geworpen vanaf een kerktoren vallen beide ballen even snel naar beneden.
Empirisch onderzoek
Hoe mooi een theorie ook lijkt: als ze niet klopt, dan is ze waardeloos. De wereld van de ideeën moest plaatsmaken voor de via empirisch onderzoek vastgestelde realiteit.
De auteurs zien een directe lijn van Stevin naar kwantumpioniers als Werner Heisenberg en Erwin Schrödinger, die in de twintigste eeuw de fysicawereld door elkaar schudden met hun nieuwe theorie. Tal van wiskundigen, fysici en theorieën passeren vervolgens de revue. Soms wordt het daarbij ingewikkeld; hier en daar vliegen de paradoxen de lezer om de oren.
De toegankelijke, speelse schrijfstijl, de simpele illustraties en het besef dat je de kwantumwereld niet volledig hoeft te snappen om haar te kunnen waarderen, maken van Waarom niemand kwantum begrijpt... tot een verrijkende leeservaring.
Waarom niemand kwantum begrijpt en iedereen er toch iets over moet weten
Frank Verstraete en Céline Broeckaert
280 Blz.| € 25,99 | e-boek € 14,99