Een apparaatje dat koud plasma produceert lijkt geschikt om bacteriën te doden en zo vervelende lichaamsgeur te verminderen.


Houden we over een paar jaar allemaal een elektronisch apparaatje onder onze oksels voordat we naar het werk gaan? Even wat bacteriën doden in plaats van een deodorant te gebruiken? Als het aan het Zuid-Koreaanse bedrijf CodeSteri ligt wel. Deze startup, die voortkomt uit Hanyang University College of Medicine in Seoul, heeft de PlaDeo gelanceerd, naar eigen zeggen ’s werelds eerste elektronische ‘deodorantapparaat’ dat werkt met plasma.

Koud plasma

Dat koud plasma bacteriën doodt, is al veel langer bekend. Lees ook de artikelen ‘Plasmapleister geneest wond’ en ‘Plasma in papier doodt bacteriën’.

Vervelende geurtjes sterk verminderd

De effectiviteit van het apparaatje is vorig jaar onderzocht door wetenschappers in Zuid-Korea. Een eerste verkennende proef met een beperkt aantal proefpersonen liet zien dat dit lijkt te werken. Van de 33 proefpersonen mensen met overvloedige okselgeur gaf 94 procent aan dat de vervelende geurtjes na gebruik van de PlaDeo sterk waren verminderd, of zelfs helemaal verdwenen. Nader onderzoek wees uit dat door drie minuten lang de PlaDeo te gebruiken, zo’n 90 procent van de bacteriën was gedood.

‘Elektronische deodorant’ een uitkomst?

Vooral voor de groep van mensen die overvloedig veel zweet produceren onder de oksels zou een ‘elektronische deodorant’ een uitkomst kunnen zijn, schreven de onderzoekers vorig jaar in een publicatie in het tijdschrift Scientific Reports.  Wie daar last van heeft, kan een operatie overwegen waarbij de zweetklieren worden weggehaald. Maar dat is nogal ingrijpend; wellicht kan technologie de minder ernstige gevallen helpen.

Gezondheidseffecten

De resultaten van het eerste – beperkte – onderzoek zijn zonder meer veelbelovend. Wel roept de PlaDeo de vraag op wat de gezondheidseffecten zijn van het plasma. Het apparaatje werkt door gassen in de lucht te ioniseren, het proces waarbij elektronen worden losgetrokken van de atoomkernen. Zo ontstaan zowel reactieve zuurstofionen als reactieve stikstofionen, allebei groepen deeltjes die de buitenwand van bacteriën kapotmaken. En aangezien bacteriën de producenten zijn van de nare geuren, draagt de PlaDeo op die manier bij aan het deodoranteffect. Daarnaast ontstaat er wat ozon, en deze eveneens reactieve stof ruimt een deel van de vluchtige organische componenten die we ruiken op.

Ozon onder wettelijke limiet

En kan dat dan geen kwaad, een plasma zo dicht bij de huid? Volgens de auteurs van het artikel blijft de ozonconcentratie ruim onder wettelijke limiet. En daarbij, merken ze op, is het juist de traditionele deodorant die negatieve effecten op de gezondheid kan hebben. Stoffen als triclosan en aluminiumzouten, die in deodorant zitten voor hun antimicrobiële werking, zouden de kans verhogen op alzheimer, borstkanker en prostaatkanker. Dat is precies de reden dat wetenschappers zoeken naar alternatieve manieren om lichaamsgeur weg te nemen, zonder chemicaliën op het lichaam aan te brengen.

Het PlaDeo-apparaatje is vooruit te bestellen op de crowdfund-website Indiegogo

Foto’s: CodeSteri