Facebook, Twitter en Google zouden een alternatief kunnen bieden voor het dataslurpen: betalen. Als ze duidelijk maken dat je data niet gebruikt wordt als je een paar euro per maand betaalt, kan dat op zijn minst een alternatief zijn voor hen die zich bespied voelen op het web. Dit pleidooi hield Carl Bildt van de Global Commision on Internet Governance.

De oud-premier van Zweden presenteerde dit voorstel woensdagochtend tijdens de Global Conference on Cybersecurity. Het is onderdeel van een uitgebreid manifest, dat vooral voor de hand liggende doelen bevat, die toch vaak door bedrijven en overheden in de wind worden geslagen. Privacy als mensenrecht, proportionaliteit van internetbespieding en verantwoord gebruik van big data zijn een paar van de bekendere punten. Bildt hoopt dat het statement impact gaat hebben en zal ook lobbyen bij de belangrijke partijen, die op de conferentie aanwezig zijn.

Hoewel de ideeën niet nieuw zijn, trekken bedrijven en overheden zich er weinig van aan. De NSA luistert nog steeds het hele internet af, ook (of vooral) buiten de eigen landsgrenzen. Er is veel schimmigheid over het gebruik van data én over de activiteiten van geheime diensten op het web. Openheid is in alle opzichten ver te zoeken. 'Dat levert een wantrouwen bij de burger waar niemand baat bij heeft', aldus Bildt. Bedrijven zullen hun klanten verliezen en de staat loopt risico's op burgerlijke ongehoorzaamheid en een verlies van vertrouwen in democratie. Daarom denkt hij dat zijn statement wel degelijk mensen wakker kan schudden over het nut van een beter internet.

Betalen

Bildt heeft ook een paar concrete ideeën om de verbeterpunten te verwezenlijken. 'Facebook, Twitter en Google zouden bijvoorbeeld een alternatief kunnen bieden voor het dataslurpen: betalen. Als ze duidelijk maken dat je data niet gebruikt wordt als je een paar euro per maand betaalt, kan dat op zijn minst een alternatief zijn voor hen die zich bespied voelen op het web.' De vraag is of zo'n optie rendabel zou zijn voor de grote webbedrijven; het is onduidelijk hoeveel geld de data van één individu oplevert. Ook valt het te betwijfelen dat men plots wil betalen voor een dienst die voorheen gratis leek. Maar het aanbieden van een alternatief zou wel een belangrijke stap zijn.

Bij overheden liggen de zaken wat ingewikkelder. Aan de ene kant is er duidelijk een deel van de bevolking dat problemen heeft met het bespioneren van onschuldige burgers. Bildt: 'Het Franse parlement nam onlangs een wet aan die de geheime dienst verregaande toestemming gaf. De volksvertegenwoordigers keuren dat goed, en die zijn door de burgers gekozen.' Uiteraard heeft die wet te maken met de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo, waarbij verlies van privacy op de koop toe wordt genomen. 'In Zweden is er onlangs een fel debat geweest, ook in de samenleving, over de rechten, plichten en openbaarheid van veiligheidsdiensten. Het kan dus wel leven.' Misschien krijgt het manifest meer invloed wanneer burgers zich er massaal drukker om maken.

Lead image credit: Mike Lee, Flickr