Australische onderzoekers hebben een surfpak gemaakt dat een haaienbeet kan weerstaan. Ze moesten daarvoor een nieuwe materiaalsoort ontwikkelen. 

Een aanval van witte haaien op surfers en zwemmers komt zelden voor, maar kan ernstige gevolgen hebben. Onderzoekers van de ­Flinders University startten in 2019 met het ontwikkelen van surfpak­materiaal dat een haaienbeet kan weerstaan. Dit resulteerde begin dit jaar in de Shark Stop-wetsuit.


Duurzame wetsuit

De onderzoekers testten allerlei materiaal­varianten op basis van ultra-high molecular weight polyethylene fibers. Deze zeer taaie polyethyleenvezels zijn van alle thermoplastische kunststoffen het best bestand tegen impact. Ze combineerden het materiaal met neopreen dat standaard voor wetsuits wordt gebruikt.

Om vast te stellen of ze op het juiste spoor zaten, verpakten ze vlees in het materiaal en hingen ze dat achter een schip, zodat witte haaien er hun tanden konden zetten. De spinoff Shark Stop van de Flinders University koos de beste uit en verwerkte die tot een flexibele en duurzame wetsuit.



Sterker dan staal

Het materiaal heeft een sterkte-gewichtsverhouding die 50 procent hoger is dan het kogelwerend kevlar en acht tot vijftien keer hoger dan van staal.

De nieuwe wetsuit is volgens de makers net iets zwaarder dan een gemiddelde wetsuit. De sterke polyethyleenvezels zijn strategisch op de wetsuit aangebracht om te voorkomen dat tijdens een haaiaanval lichaamsdelen worden afgebeten of slagaders worden geraakt. 


Navertellen

Haaientanden kunnen de wetsuit wel plaatselijk doorboren en de kracht van de haaienbeet kan gebroken botten of bloedingen opleveren, maar de aanval is in ieder geval na te vertellen.

Hulpverleners kunnen het pak opensnijden langs de neopreen­banen.


Tekst: Paul Schilperoord
Foto: SharkStop