Hoogwaardige olie uit oud plastic
In plaats van het te verbranden is plastic afval ook chemisch uit elkaar te halen met pyrolyse. Shell bouwt een fabriek om de olie die daarbij ontstaat, te zuiveren.
Het beste van 2024
Aan het einde van het jaar blikt De Ingenieur traditiegetrouw vast vooruit op het volgende jaar. Welke technologieën breken door? Welke technische oplossingen gaan het verschil maken voor onze samenleving? Wij hebben er elf voor u uitgelicht in het speciale dossier Het Beste van 2024.
Plastic fantastic. Kunststof is een prachtig materiaal, maar we gebruiken er te veel van. Inzamelen en recyclen kan, maar hoeveel tuinstoelen en bermpaaltjes van laagwaardig kunststof kan een land kwijt? Meer dan de helft van het ingezamelde plastic wordt nog altijd verbrand, zegt Paul de Hoog, business opportunity manager bij Shell.
Zijn bedrijf legt op Chemie Park Moerdijk de laatste hand aan de zogenoemde pyrolyseolie-upgrader, een grote installatie die pyrolyseolie zuivert.
Plastic afval verhitten
Pyrolyseolie is een bruine olie die ontstaat door plastic afval te verhitten tot 400 graden Celsius. Op moleculaire schaal vallen dan de lange polymeerketens uit elkaar en ontstaat er een bruine olie. Die is in principe geschikt om zo de ‘kraker’ van Shell in te gaan.
Die maakt van fossiele hoofdstromen (nafta en butaan) basischemicaliën, zoals etheen, propeen en butadiëen, grondstoffen voor allerhande chemische processen – ware het niet dat de pyrolyseolie nog vervuiling bevat. Die stoffen moeten eruit voordat de kraker er mee aan de gang gaat. ‘Het zijn resten van stoffen die in het plastic zaten, zoals bijvoorbeeld chloride en silica’, vertelt De Hoog.
Vervuiling uit de olie trekken
In de upgrader komt de nog vuile pyrolyseolie in aanraking met een extractiemiddel, dat chemisch zo is gekozen dat het de vervuiling als het ware uit de olie trekt. ‘In het proces komen de twee stoffen voor een bepaalde tijd met elkaar in aanraking door ze heel langzaam door een groot vat te laten stromen. Aan het eind van de installatie is de pyrolyseolie zo goed als gezuiverd. Het extractiemiddel zelf wordt verderop weer schoongemaakt, zodat het opnieuw te gebruiken is’, aldus De Hoog.
Zelf pyrolyseolie produceren
Shell is van plan ook zelf pyrolyseolie te produceren uit afvalplastic. Daarvoor wil het bedrijf in Kampen een fabriek gaan bouwen met partner BlueAlp. ‘Zo investeren we voor de markt uit en creëren we een markt die er nu nog niet is. Pyrolyseolie is nog een relatief nieuw product.’
Shell wil daarnaast in de upgrader in Moerdijk ook pyrolyseolie reinigen die van andere bedrijven is aangekocht. De upgrader gaat zo’n vijftigduizend ton pyrolyseolie per jaar verwerken; een hoeveelheid die volgens het bedrijf vergelijkbaar is met de hoeveelheid moeilijk te verwerken plastic die Noord-Brabant elk jaar verbrandt.
Tekst: Jim Heirbaut
Foto: Shell