Groen licht subsidie Britse kerncentrale
De Europese Commissie heeft de subsidie goedgekeurd die de Britse regering verstrekt voor de bouw van twee nieuwe kerncentrales.
Ontwerptekening van de twee EPR-centrales in Hinkley Point
De subsidie betreft een bedrag van bijna 18 miljard pond (ruim 22 miljard euro) voor de twee centrales met een gezamenlijk vermogen van 3,2 GW, goed voor zeven procent van de totale Britse elektriciteitsproductie. De totale investeringskosten zijn geschat op een kleine 19 miljard pond (ruim 24 miljoen euro), waarmee het atoomproject het grootste bouwwerk wordt in het Britse Koninkrijk.
Het onderzoek van de Europese Commissie ging over de vraag of er sprake was van ongeoorloofde staatssteun. Het is de bedoeling dat de Britse overheid gedurende 35 jaar een subsidie geeft van £ 92,50 (€ 115,75) voor elke geproduceerde MWh, om zo het prijsverschil van deze CO2-vrije elektriciteit met die van conventionele centrales te overbruggen.
Aangezien de nieuwe centrales een verwachte levensduur hebben van zestig jaar, werden vooral vraagtekens gezet bij de winst die de Franse elektriciteitsmaatschappij EDF, de exploitant van de centrales, na die 35 jaar zou kunnen opstrijken. Er is nu een strakker regime opgezet die er voor zorgt dat de Britse overheid daar ook voldoende van meeprofiteert. De goedkeuring door de Europese Commissie maakt de weg vrij om met de bouw te starten.
De beide centrales zijn van het EPR-type, waarvan momenteel exemplaren in aanbouw zijn in onder andere het Finse Olkiluoto (bouwstart 2005), het Franse Flamanville (bouwstart 2007) en twee stuks in het Chinese Taishan (bouwstart 2009).
Vier (gekleurde) bassins voor actieve noodkoeling van de reactorkern
Het (donkergekleurde) reactorschild beschermt tegen een invliegend vliegtuig
De 'badkuip' voor de opvang van een eventuele kernsmelt, met (blauw) het passieve koelsysteem
De reactor, oorspronkelijk European Pressurized Reactor geheten, is een ontwerp van het Franse Arreva en het Duitse Siemens, naderhand heeft Siemens zich uit het project teruggetrokken. De EPR is een drukwaterreactor van de derde generatie, die is uitgerust met verschillende actieve en passieve veiligheidssystemen, zoals vier onafhankelijke noodkoelsystemen, een noodopvang mocht zich toch een kernsmelt voordoen en een dubbelwandig reactorgebouw dat bestand is tegen de inslag van een vliegtuig. De bouw van de vier genoemde centrales, geplande duur van zo’n vier jaar, heeft forse vertraging opgelopen.
Opengewerkte tekening van de EPR-centrale (rechts) met links het turbinegebouw
De twee Britse centrales komen in het bestaande Hinkley Point nucleaire complex in Somerset (Zuidwest Engeland aan het kanaal van Bristol). Het is de bedoeling dat de beide centrales in 2023 gaan produceren. De twee zijn onderdeel van het plan van de Britse regering om in totaal vijf nieuwe kerncentrales te bouwen.