Gratis wassen bij de UvA
In het kader van een burgerwetenschapsproject naar het vrijkomen van microplastic uit textiel kunnen mensen komende maanden gratis kleding wassen bij de Universiteit van Amsterdam.
Â
Bij de Universiteit van Amsterdam (UvA) kunnen mensen de komende maanden gratis hun kleren wassen. Wel moeten ze dan zelf wasmiddel meenemen, hun kleding wegen en er fotoâs van maken, schrijft de UvA op haar website. Zo kunnen burgers meedoen aan een wetenschappelijk experiment, namelijk onderzoek naar het vrijkomen van microplastics (ofwel microvezels) uit textiel. Op de wasmachine wordt namelijk voor elke wasbeurt een schoon filter aangesloten, dat de vrijkomende microvezels opvangt.
Â
Kleiner dan vijf millimeter
Microplastics zijn gedefinieerd als stukjes plastic kleiner dan vijf millimeter. Synthetisch textiel is met ongeveer honderd ton per jaar de op drie na grootste bron van microplasticvervuiling in Nederland, na autobanden, verpakkingen en landbouwfolie, zo bleek uit een onderzoek van TNO in november 2022. Dat is veel â zij het een stuk minder dan de eerste drie bronnen, die samen meer dan vijfduizend ton per jaar opleveren.
Het onderzoek van de UvA heeft als doel meer inzicht te krijgen in het vrijkomen van microvezels tijdens het wassen van kleding. âHet gaat om de vraag hoeveel vezels er vrijkomen, maar bijvoorbeeld ook of dit afhangt van de wasmachine-instellingen of het type zeepâ, vertelt fysisch geograaf Lies Jacobs, projectleider van het initiatief. âTegelijk hopen we zo ook dat we de participanten bewust kunnen maken van de problematiek.â
Â
Eerdere projecten
In een eerder stadium van het project lieten de onderzoekers mensen thuis zelf onderzoek doen. Toen vroegen ze ruim honderd burgers hun wasgoed te wegen en in een zak te wassen, om vervolgens met een plakroller de vezels aan de binnenkant van die zak te verzamelen. Dit project (uit 2022) heette META: Microplastic Emissions from Textiles in Amsterdam. De Amsterdammers hopen de resultaten van dit onderzoek dit jaar te publiceren.
Vorig jaar deden tweeduizend kinderen uit de bovenbouw van de basisschool mee aan âPluis het Uit!â, waarbij ze pluisjes van hun truien, broeken en shirts moesten verzamelen en opsturen voor een analyse. De vraag waar het hierbij uiteindelijk om draaide, was welke kledingsoort en welk type stof het meeste bijdraagt aan het vrijkomen van microplastics.
Â
SISTEM-NL
Het nieuwe en grotere onderzoeksproject dat nu van start is gegaan, heet SISTEM-NL. Hiervoor werken de onderzoekers samen met het SustainaLab, waar de wasmachine staat. Het is er maar Ă©Ă©n, dus wie wil meedoen aan dit wetenschappelijke experiment moet wel even kijken of er nog een plekje vrij is in de wachtrijâŠ
Wilt u meedoen? Reserveer dan hier een tijdslot om uw was te doen.
Â
Openingsbeeld: Depositphotos