Deltares start pilot met waterbatterij
Om de campus te verduurzamen, start Deltares in Delft een pilot met een AquaBattery. Deze opslagmethode voor hernieuwbare energie werkt op keukenzout en water.
Op het terrein van toegepaste kennisinstituut Deltares staat sinds november een grote witte container. Het is de bergplaats van een AquaBattery – een grote zoutwaterbatterij die overtollige energie opslaat om deze in perioden waarin er juist te weinig wordt opgewekt alsnog te gebruiken. Zo kan Deltares de energie die het zelf opvangt met 5725 zonnepanelen optimaal benutten, schrijft de kennisinstelling op haar website.
De opslag van energie is één van de grootste opgaven die verbonden is aan de energietransitie. De meest gebruikte duurzame energiebronnen in Nederland zijn wind- en zonne-energie, en voor beide geldt dat deze niet constant zijn: het waait niet altijd even hard, en de zon schijnt ook niet altijd even uitbundig. Een grote batterij neerzetten ligt dan voor de hand, en de AquaBattery heeft veel voordelen boven andere batterijen.
Geen schaarse grondstoffen
Het apparaat werkt op basis van keukenzout en water, en is dus niet afhankelijk van schaarse en vervuilende grondstoffen. De zogenoemde flow battery berust op het principe dat de natuur streeft naar evenwicht. Hij gebruikt energie om zout water te splitsen in een zure en een basische oplossing, gebruikmakend van membranen die de ionen in het zout selectief doorlaten: één de positieve natriumionen, het andere de negatieve chloride-ionen. Zo laadt de batterij zichzelf op. De zure en basische oplossing worden vervolgens in afzonderlijke tanks opgeslagen tot de energie weer nodig is. Dan worden de vloeistoffen samengevoegd tot een zoute vloeistof, waarbij de energie weer vrijkomt.
Opschaling
In december 2016 had De Ingenieur de waterbatterij al in zijn lijst van ‘aanstormende technieken’ staan, namelijk in de voorspellende decemberrubriek het beste van 2017. Het bedrijf is dan ook al tien jaar geleden opgericht, door vijf Delftse ingenieurs. Toen betrof het een batterij met een opslagcapaciteit van één kilowattuur, en was het plan om daar in 2017 van tien kilowattuur van te maken.
Nu werken er in zestien mensen in Alphen in de Rijn aan de verdere opschaling van het concept. ‘Er zijn sinds 2017 meerdere pilots geweest, onder andere in de Green Village van de TU Delft en twee jaar geleden nog in Waterschap Rivierenland’, vertelt Janneke Tjon Pian Gi, commercieel directeur van AquaBattery. ‘Dit is de vierde pilot.’
Een nieuwe techniek ontwikkelen kost veel energie en geld, benadrukt Tjon Pian Gi. ‘En pas de laatste jaren, nu de duurzame energie een vogelvlucht neemt en opslag dus steeds belangrijker wordt, komt de marktfinanciering op gang.’ De zoutwaterbatterij bij Deltares is ontworpen voor een vermogen van vijf kilowatt, en kan vijftig kilowattuur aan energie opslaan.
In de praktijk
Voor AquaBattery biedt deze samenwerking niet alleen de kans om praktijkervaring op te doen, maar ook om de technologie aan te passen aan de wensen van de markt, schrijft Deltares op zijn website. ‘Voor AquaBattery is het essentieel om onze technologie ‘in het veld’ te testen, zodat we de werking onder verschillende omstandigheden beter leren begrijpen en kunnen optimaliseren’, zegt Tjon Pian Gi.
‘En ons helpt het ons om de energiebehoefte beter af te stemmen op wat we zelf produceren, en weer een extra stap te maken naar een klimaatneutrale campus’, zegt Wouter de Haan, hoofd Facilitair Management bij Deltares. Dat laatste hoopt Deltares in 2040 voor elkaar te hebben.
Openingsfoto: Deltares