De Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA), de onderzoeksgroep van het Amerikaanse leger, richt haar pijlen op cyborgs. Op een bijeenkomst over biotechnologie kondigden onderzoekers aan een hersenmodem te ontwikkelen, dat via het brein onder andere augmented en virtual reality mogelijk maakt zonder bril.



Het ambitieuze plan komt een paar maanden na de oprichting van een biotech-divisie binnen het defensieinstituut. Dit Biological Technology Office onderzoekt de mogelijkheden van wearables, cyborgs en andere combinaties van mens en techniek. Een opvallende stap voor DARPA, dat zich hiervoor voornamelijk op hardware stortte: zelfsturende auto's, robots, communicatiemiddelen  en dergelijke.

Dat DARPA zich ook op de biotech-markt richt, is goed nieuws. Het budget van het instituut is enorm en in het verleden heeft het grote innovaties voortgebracht. Zo ontwikkelden ze een voorloper van het internet genaamd ARPANET. Hun aankondiging op een congres in Silicon Valley maakt in ieder geval deambitie duidelijk. Een implantaat dat de visuele cortex zo stimuleert dat die de drager het idee geeft een simpele display te zien. Daarop kan informatie worden getoond die - bijvoorbeeld - interessant is voor een soldaat.

DARPA begint relatief simpel: ze onderzoeken nu de mogelijkheid van een implantaat ter grootte van twee stuivers, dat in staat is om simpele data in iemands gezichtsveld weer te geven. De data wordt dan bijvoorbeeld in digitale letters, zoals op een klok, weergegeven. Geavanceerde graphics zijn iets voor de toekomst. Belangrijk is ook dat DARPA ervoor wil zorgen dat de implantaten zelf niet meer dan tien dollar kosten.

De brein-techniekinterface is geen nieuw onderzoeksveld. Bij dieren lukte het al en ook bij mensen zijn  gezichtsherstellende elektroden ingebracht. Deze houden het echter nog niet heel lang vol, onder meer door inkapseling met weefsel, en het vereist een goede chirurg en veel tijd om de interface goed in te brengen. Als DARPA een algemeen bruikbaar implantaat wil maken, zullen ze daar iets op moeten verzinnen.

Hoewel het allemaal nog als toekomstmuziek klinkt, kan het budget van DARPA ervoor zorgen dat het onderzoek naar dit soort technologie in een stroomversnelling komt. In de toekomst zou het bijvoorbeeld kunnen dat blinden weer hun zicht terugkrijgen. Dat lukte al in beperkte mate met een implantaat én een bril; wellicht kan het straks ook zonder. Net als alle virtual reality waar de Oculus Rift en de Hololens voor worden gemaakt.