Het komt steeds vaker voor dat een ingeslikte knoopbatterij een gat in de slokdarm van een jong kind brandt, met blijvend letsel en soms zelfs de dood tot gevolg. Dat stelt de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) op de website Medisch Contact. Het Amerikaanse Massachusetts Institute of Technology (MIT) heeft daarom een coating ontwikkeld die inslikken minder gevaarlijk maakt.

Kleine kinderen slikken steeds vaker knoopbatterijen in. In Nederland zijn geen precieze cijfers voorhanden, maar het aandeel van deze batterijen in het totaalaantal ingeslikte voorwerpen neemt al jaren toe, doordat er steeds meer elektronica in huis aanwezig is. Ingeslikte knoopbatterijen zijn gevaarlijk, omdat ze de slokdarm als het ware onder stroom kunnen zetten. Daarbij ontstaat hydroxide, dat brandwonden in de keel en slokdarm kan veroorzaken.

Met een coating van het materiaal Quantum Tunneling Composite (QTC) is dat te voorkomen, want dat materiaal isoleert – behalve als het sterk wordt samengedrukt, dan geleidt het plotseling als de beste. Als batterijen een hulsje van QTC krijgen dat de druk van de slokdarm en andere delen van het lichaam weerstaat, kunnen ze zonder problemen door het lichaam gaan. Een test in een varkensslokdarm liet de effectiviteit zien: de gecoate batterij gaf geen problemen, terwijl een normale batterij al na twee uur schade veroorzaakte.


Een gewone (links) en een gecoate batterij in een slijmachtige oplossing. Het is duidelijk te zien dat de onbeschermde batterij wel met het vocht reageert.

Apparaten moeten wel worden aangepast om voldoende druk op de batterij te kunnen zetten en hem zo geleidend te maken. De betrokken onderzoekers verwachten echter dat de meeste apparaten zelfs zonder wijzigingen ook met een gecoate batterij werken.

Een voordeel van QTC is dat het, ondanks de futuristische naam, gemakkelijk is te verkrijgen; toetsenborden bijvoorbeeld bevatten vaak QTC. Dat maakt deze oplossing eenvoudig toepasbaar.