Om herhaling van de coronapandemie en de maatschappelijke gevolgen ervan te voorkomen, moeten we onze samenleving weerbaarder maken. Welke rol kunnen ingenieurs en onderzoekers spelen in het scheppen van een maatschappelijk immuunsysteem tegen de gevolgen van pandemieën?

Hoe vergroten we de kans dat we een volgende keer wél op tijd in de gaten hebben dat er een potentieel ontwrichtend virus of een andere infectieziekte op uit­breken staat? Bij KWR Water Research Institute ontwikkelen ze technieken om virusdeeltjes in rioolwater in de gaten te houden.

Siemens-ingenieurs ontwierpen een centrale pandemiefaciliteit met een reusachtige ­intensive ­care-afdeling om overbelasting van het reguliere zorgsysteem te voorkomen.


Vaccin tegen alle coronavarianten

Om niet weer van buitenlandse mondkapjes afhankelijk te zijn, werken Nederlandse multinationals aan een eigen fabriek.

Het belang van beter ventileren en in ieder geval meer thuiswerken is bekend, maar welke technieken helpen om dergelijk ­gedrag te stimuleren?

Virologen werken al aan een vaccin dat tegen alle coronavarianten helpt: bij een volgende pandemie zullen er dan veel sneller vaccins klaarstaan.


Jaarcongres KIVI

Om de kans op zo’n nieuwe uitbraak te ­verkleinen, zullen we ook onze omgang met (pluim)vee moeten aanpassen: veel virusziekten vinden immers hun oorsprong in dieren. 

Technieken voor een veerkrachtige samenleving: dat is het thema van het KIVI-jaarcongres van 25 november.

In het novembernummer van De Ingenieur presenteren we een staalkaart van wat ingenieurs en onderzoekers allemaal kunnen betekenen in het voorkomen van een volgende verlammende pandemie. 


MEER LEZEN OVER PANDEMIEPREVENTIE?

Het hele verhaal is te lezen in het novembernummer van De Ingenieur. Koop de digitale versie voor € 7,50, of neem - met een flinke korting van 25 procent - een digitaal jaarabonnement van twaalf nummers voor € 69,-.