Met een autonoom brandweersysteem met camera’s en kunstmatige intelligentie wil FireDome kwetsbare gebieden beschermen tegen natuurbranden. De startup liet zich inspireren door de Israëlische raketafweer.

Jaarlijks sterven anderhalf miljoen mensen door bosbranden, dat concludeerde de Australische Monash Universiteit vorig jaar. Door klimaatverandering zullen die bosbranden alleen maar groter, langer en heviger worden. Volgens Gadi Benjamini, directeur van de startup Israëlische FireDome, is bosbranddetectie dan ook een grote uitdaging voor klimaattechnologie.

Raketafweer

Geïnspireerd door het Israëlische luchtverdedigingsmechanisme gebruikt FireDome technologieën voor raketafweer om bosbranden buiten de deur te houden. Het ontworpen autonoom systeem met camera’s en kunstmatige intelligentie waakt inmiddels over oplaaiende natuurbranden.

Detecteert het FireDome-systeem een naderende natuurbrand, dan werpt het capsules met milieuvriendelijke, brandvertragende middelen uit als barrière om de brand te stuiten. Eventuele sintels – half uitgebrande stukjes koolstof – die via de lucht voorbij de barrière raken, worden ook door het systeem gedetecteerd en geblust met aanvullende brandvertragende capsules.

Autonoom

Waar de eerste versie van het brandweersysteem de capsules ruim vierhonderd meter uitwerpt, moet de heruitgave deze afstand verdrievoudigen, aldus Benjami. Het systeem werkt autonoom, behoeft geen brandweerlieden en zou dus mensenlevens moeten uitsparen.

Het bedrijf wil in mei 2025 de eerste brandweertesten uitvoeren in beboste gebieden rondom Jeruzalem en Haifa. Slaagt het systeem, dan hopen de Israëliërs er een jaar later in de Verenigde Staten branden mee te blussen. Maar het blijft een werk in uitvoering, zegt Benjami die de capaciteit voor bosbrandbestrijding verder wil onderzoeken en verbeteren.

Illustratie: FireDome