Naarmate mensen ouder worden, kan het lastiger worden om diep in slaap te komen. SleepLoop monitort slaappatronen en stimuleert hersengolven die bijdragen aan de diepe slaapcyclus.

Goed getimede geluiden afgespeeld door een koptelefoon, kunnen hersengolven stimuleren die optreden tijdens een diepe slaapcyclus. Twee universiteiten en uni­versiteitsziekenhuizen in Zürich in Zwitserland werkten samen met een Duitse universiteit om dit resultaat van onderzoek in het slaaplaboratorium naar de slaapkamer te brengen. Hieruit kwam SleepLoop voort, een apparaat dat het slaappatroon monitort en de diepe slaapcyclus actief stimuleert.


Hoofdband met elektroden

SleepLoop werkt met een hoofdband waarin elektroden en een microchip zitten, die continu de elektrische hersenactiviteit meten. Wanneer deltagolven worden ge­detecteerd, die optreden tijdens diepe slaap, maakt de hoofdband op de juiste momenten een korte kliktoon. Dit stimuleert de synchronisatie van hersenactiviteit waardoor de persoon nog dieper en daarmee beter kan gaan slapen.

Praktijktesten met zestien vrijwilligers tussen de 62 en 78 jaar laten zien dat SleepLoop inderdaad effect heeft op hun neurale activiteit tijdens de diepe slaap. Bij anderen blijkt het echter weinig tot geen effect te hebben. Op basis van deze uitkomsten willen de onderzoekers een methode ontwikkelen die voorspelt hoe goed SleepLoop zal werken voor specifieke personen.


Andere positieve effecten

Het doel is om het apparaat daarna op de markt te brengen. Naast beter slapen worden ook andere effecten onderzocht, zoals het positief beïnvloeden van de gevolgen van depressie, epilepsie, hersentrauma en de ziekte van Parkinson.


Tekst: Paul Schilperoord
Beeld: SleepLoop