Moeite met slapen? Dan biedt een bril met oranje glazen wellicht uitkomst. Moet je juist wakker blijven, dan verwissel je de glazen en kies je voor blauwe. 

In een wereld met veel kunstlicht, schermtijd, reizen en onregelmatige werktijden, zoals nachtdiensten, raakt ons waak-slaapritme soms aardig verstoord. We missen het natuurlijke effect van het blauwige ochtendlicht dat energie geeft en de roodoranje kleuren van de zonsondergang om slaperig te worden.

Om meer energie te krijgen is extra blauw licht nodig, stelt het Nederlandse bedrijf Chrono Eyewear. Ongeveer dertig minuten actief blauw licht is voldoende om een jetlag of verstoring van het waak-slaapritme te verbeteren.
 

Nieuwsbrief
Vind je dit een leuk artikel? Abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief!


Verwisselbare glazen

Lichttherapie bestaat al langer, maar met de Propeaq-bril kan de therapie op elk gewenst moment plaatsvinden. De bril van Propeaq ziet eruit als een normale sportbril, maar dan met glazen voorzien van blauw ledlicht dat het daglicht simuleert.

Propeaq levert bij de bril een TimeTooler-app voor op de telefoon, die helpt om de bril op de juiste manier te gebruiken. Dit is afhankelijk van het gewenste doel, sporters kunnen bijvoorbeeld het moment verschuiven waarop ze op piekniveau presteren en een verpleger kan een dip voorkomen tijdens de nachtdienst. De app ondersteunt het gewenste ritme en raadt aan wanneer het juiste moment is om de bril dertig minuten lang op te zetten.

De bril van Propeaq heeft verwisselbare glazen: lichtblauwe en oranje. De oranje glazen kunnen het blauwe licht van buiten blokkeren. Bovendien stimuleert de oranje kleur de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Dit komt van pas wanneer je op onregelmatige tijden in slaap wilt vallen.

De basic Propeaq bril is verkrijgbaar voor 199 euro. De bril kan gewoon worden gedragen in combinatie met contactlenzen. Brildragers kunnen een lichtbril op sterkte laten aanmeten.
 

Tekst: Juliska Wijsman
Foto: Koen den Os