Patiënten in het ziekenhuis slapen gemiddeld 1,5 uur minder dan thuis. Bedkappen van startup Micro-Cosmos creëren een prikkelvrije omgeving voor een betere nachtrust. 


Wie wel eens een nacht in het ziekenhuis heeft doorgebracht weet hoe licht en geluid van apparatuur, kamergenoten en ziekenhuispersoneel de slaap kunnen verstoren. Terwijl slaap essentieel is voor zowel het fysieke als het mentale herstel van de patiënt. In een hackathon van het Radboud UMC ruim acht jaar geleden kwam een bedkap als winnende idee uit de bus.
 

Eureka is de rubriek voor 'productontwerpen voor morgen' uit het maandblad De Ingenieur.


Verbeterde slaapkwaliteit

Na een gestrand studentenproject gingen de pas afgestudeerde Eef Lamers en zijn compagnon Skip van de Kandelaar met het idee aan de slag. Zij ontwikkelden de bedkap onder de naam Micro-Cosmos tot een product. De makers zelf zijn enthousiast: de kap verbetert de slaapkwaliteit van twee op de drie patiënten en biedt meer privacy en geborgenheid.

Oorspronkelijk ontwikkelde Micro-Cosmos de bedkap voor de intensive care. Daar hebben patiënten namelijk de meeste apparatuur en verpleegkundigen om zich heen. Later bleek de bedkap evengoed van pas te komen op andere afdelingen van het ziekenhuis en in verzorgingstehuizen.


Foto's van het noorderlicht

Wat ook bleek: te weinig prikkels geven het menselijk brein ook geen rust. En dus onderzocht een afstudeerder industrieel ontwerpen naar een alternatief voor de grijze binnenkant van de bedkap.

Afbeeldingen uit de natuur zoals een bos, maar ook foto’s van het noorderlicht en blauwe- en pastelluchten bleken goed te werken Die zijn nu op de binnenkant van de kap geprint.


Bedkap vermindert werkdruk verpleegkundigen

Ook kan de bedkap de werkdruk van verpleegkundigen verlagen, aldus Micro-Cosmos. Omdat patiënten beter slapen hoeven verpleegkundigen ‘s nachts minder vaak de gang op en verblijven patiënten minder lang in het ziekenhuis.

Een hoogleraar in Berlijn met expertise op het gebied van hoe de omgeving het herstel van de patiënt beïnvloedt gaat die hypothese testen in het Charité- ziekenhuis, de grootste universiteitskliniek van Europa. De uitkomsten van die grootschalige klinische studie laten nog ongeveer een jaar op zich wachten.


Tekst: Sija van den Beukel
Foto: Micro-Cosmos