Waterkundige Erik Roesink van de Universiteit Twente heeft een idee voor fijnere membranen, waarmee microverontreinigen uit ons drinkwater gehaald kunnen worden.


Voorbeeld van membranen van de huidige generatie

Roesink houdt morgen zijn oratie over het idee, dat hij in de komende jaren van zijn hoogleraarschap gaat uitwerken. Hij wil de huidige scheikunde die nodig is om een membraan te maken verrijken met nanotechnologie, om zo een fijner filter te maken.

Nieuwe membranen zijn nodig, omdat er steeds meer onfilterbare stoffen in het drinkwater komen. Medicijnen, pesticiden en chemicaliën uit de industrie gaan door de huidige generatie membranen heen. Daardoor verdwijnen ze nooit uit het drinkwater en wordt de concentratie dus steeds groter. Of dat een probleem is, is lastig te zeggen - onlangs bleek wel dat het Londense drinkwater besmet was met cocaïne. Ook het oestrogeen dat via anticonceptie in de watercirculatie komt, kan een probleem vormen.

Daarnaast moet het makkelijker worden om membranen schoon te maken. Dat is nu een tijdrovend en duur klusje, dus met makkelijk schoon te maken membranen is veel te besparen.

Op dit moment zijn de fijnere, met nanobuisjes verrijkte membranen alleen nog ideeën. Binnen vijf jaar hoopt Roesink een proefopstelling klaar te hebben. Dat is volgens hem een behoorlijk krap tijdsbestek om een dergelijk project af te krijgen, maar door samen te werken met verschillende bedrijven hoopt hij sneller te kunnen werken.