
Bacteriƫn voorkomen betonrot
Door bacteriƫn te mengen met specie is betonrot te voorkomen. De ingemetselde bacteriƫn kunnen haarscheurtjes in het bouwmateriaal repareren door kalksteen te vormen. Deze ontdekking deed de Delftse microbioloog dr. Henk Jonkers.
De onderzoeker, inmiddels twee jaar verbonden aan het Microlab van de TU Delft, zocht naar bacteriƫn die onder extreme omstandigheden kunnen overleven. De micro-organismen moeten goed bestand zijn tegen basische milieus, omdat de pH-waarde van beton ongeveer 13 bedraagt. Daarnaast moeten de organismen het mengproces doorstaan en minstens vijftig jaar meegaan.
Jonkers vond in alkalische meren in Rusland en in Spaanse stenen twee kandidaten die aan deze strenge eisen voldoen. Een Bacillus-soort kwam uiteindelijk als beste uit de bus. Sporen van deze bacterie mengde hij samen met calcium in beton. Normaal gesproken kunnen na uitharding scheurtjes ontstaan, waardoor water en zuurstof binnendringen en de wapening gaat roesten. Dat gebeurt niet bij het beton van Jonkers, omdat de sporen water en zuurstof gebruiken om kalk te vormen uit het meegemengde calcium. Het kalksteen kit de scheurtjes dicht, waardoor betonrot geen kans krijgt.
Toepassingen ziet de Delftenaar vooral in ondergrondse betonstructuren, waar onderhoud moeilijk is. āMaar eerst moet worden aangetoond dat de opvulling waterdicht isā, aldus Jonkers.