Als je in de auto stapt, doe je de veiligheidsriem om. Waarom is er niet een soortgelijke, simpele veiligheidsvoorziening om mensen te beschermen tegen het risico op verdrinking, vroeg de Amerikaanse uitvinder Tom Agapiades zich af. Nadat een goede vriend van hem was verdronken in een meer, een ongeluk dat volgens hem voorkomen had kunnen worden, bedacht Agapiades de Kingii, een kleine, opblaasbare reddingsboei voor mensen in nood.

Agapiades richt zich met de Kingii vooral op zwemmers, surfers, zeilers en andere mensen die vaak in of op het water zijn. Hoewel reddingsvesten jaarlijks al duizenden mensen van de verdrinkingsdood redden, worden ze door velen toch niet gedragen. Dat kan zijn omdat het oncomfortabel is, het vest de bewegingsvrijheid beperkt, of stomweg omdat het er niet mooi of stoer uitziet.

De Kingii is een zeer compacte module die via een draagband om de pols wordt gedragen. Omdat de Kingii zo klein is, zit die niet of nauwelijks in de weg tijdens het sporten op het water. In een noodgeval kan de drager ervan aan de hendel van de Kingii trekken en binnen een seconde blaast een CO2-patroon een stevige, oranje gekleurde nylon ballon op. Daar kan hij zich in het water aan vasthouden. Bevindt de persoon zich op dat moment onder water, dan trekt de ballon hem aan zijn arm omhoog naar boven. Dit systeem is succesvol getest op personen met een lichaamsgewicht tot zo’n 124 kg.

Een belangrijk verschil met een reddingsvest is echter dat die niet geactiveerd hoeft te worden, zodat ook mensen die bewusteloos raken blijven drijven. Bovendien houdt een reddingsvest het hoofd boven het wateroppervlak. Dat is niet het geval bij de Kingii. Dan moet de drenkeling zichzelf vastklampen aan de ballon. Verder heeft hij nog een fluitje om aandacht te trekken en een klein kompas om eventueel mee terug naar de kust te kunnen navigeren.

De Kingii is herbruikbaar. Door de kunststof behuizing open te schroeven is het gebruikte CO2-patroon te verwijderen. De ballon kan worden leeggedrukt en teruggevouwen in zijn compartiment. Na het plaatsen van een nieuw CO2-patroon is het systeem weer klaar voor gebruik.

Agapiades haalde binnen een week op de crowdfundingsite Indiegogo al het veelvoudige op van de benodigde 65 000 dollar om de Kingii in productie te kunnen nemen. Volgens de planning levert hij de eerste exemplaren in september.