Invoering van 6G wordt zeker niet voor 2030 verwacht. Tot die tijd kan het met de technologie nog alle kanten op. Ons land hoopt daarin een belangrijke, sturende rol te kunnen spelen. 

Afgelopen maand begon in het Japanse Osaka de Expo 2025. De Nederlandse afvaardiging naar deze wereld­tentoonstelling bevat een opvallend groot aantal technologie-experts. Een van hun doelen: ons land aanprijzen als ultieme hotspot voor de ontwikkeling van 6G.

6G moet ooit de opvolger worden van het draadloze netwerk 5G, dat sinds halverwege 2020 in Nederland wordt aangeboden. De meeste smartphones verbinden zich inmiddels via dat laatste netwerk met het internet. Over enkele jaren moet 6G die technologie opvolgen. De beloften zijn alvast hoog. 6G moet de verbinding nog veel sneller maker en mede daardoor talloze nieuwe mogelijkheden scheppen. Zo zou 6G iedere smartphone in een radarstation kunnen transformeren. Tegelijk roept de nieuwe technologie ook vragen op: is ze wel zo anders dan 5G? Of dreigen we opnieuw in een hype te belanden?

‘6G is een cruciale technologie voor de toekomst' 

Fernando KuipersHoogleraar TU Delft

203 miljoen euro

Voor Fernando Kuipers, internetwetenschapper en netwerkspecialist van de TU Delft, is werken aan 6G alvast een nuttig doel. De hoogleraar is één van de weten­schappers die zijn betrokken bij het Future Network Services-project. 

Het Nationaal Groeifonds investeert 203 miljoen euro in dit consortium van zestig partijen. Zij moeten Nederland klaarstomen voor de toekomst van draadloos internet.

‘6G is een cruciale technologie voor de toekomst en verschillende landen werken er al aan’, zegt Kuipers. ‘Maar wat de Nederlandse aanpak zo uniek maakt, is dat we activiteiten over de hele lijn bundelen in één project.’  

Waar andere landen de nieuwe technologie opdelen in deelprojectjes om de ontwikkeling ervan zo te versnellen – één project richt zich daarbij bijvoorbeeld op antennes, terwijl een ander puur naar mogelijke praktische toepassingen kijkt – daar is in Nederland juist alles samen­gebald. ‘Elders is nauwelijks regie over de ontwikkeling. In Nederland zit alles in één’, zegt Kuipers.  

Zakelijke toepassingen

Maar wat wordt er dan zo nieuw aan 6G? Omdat de standaard nog niet is gedefinieerd, is er op die vraag eigenlijk geen eenduidig antwoord te geven. 

Wel zijn er indicaties in welke richting het nieuwe netwerk zich zal evo­lueren. ‘Met 6G gaat de snelheid zeker verder omhoog en we gaan ook naar hogere frequenties’, stelt Kuipers. ‘Het netwerk zal ook steeds meer op software werken. Veel netwerkfunctionaliteiten waarvoor we vandaag nog specifieke hardware nodig hebben, kunnen in de toekomst via software op een server worden aangeboden. In die software zullen we ook meer kunstmatige intelligentie gebruiken, vooral om netwerken beter te beheren.’

6G zal hogere frequenties bereiken dan 5G. Deze experimentele antenne-­chip zou tegen de driehonderd gigahertz moeten halen. foto: TU Eindhoven/Bart van Overbeeke

Verder lezen?


 

Dit is niet het hele artikel. Lees het volledige verhaal over 6G in het meinummer van De Ingenieur.

Download de app, en/of neem een abonnement!