Met natuurgetrouwe, wetenschappelijk verantwoorde digitale 3D-modellen van de anatomie van dieren wil startup Anitomical het onderwijs en onderzoek verbeteren. De modellen geven meer ruimtelijk inzicht dan het ontleden van echte dieren. ‘Die zakken helemaal in elkaar.’

In de wetenschappelijk wereld geldt de Wageningse ingenieur Mieke Roth al jaren als autoriteit op het gebied van digitale anatomische 3D-diermodellen. Haar expertise zet ze sinds kort in voor een eigen startup, Anitomical.

Terug naar de bron

Twintig jaar geleden begon Roth met het digitaal tekenen van de anatomie van dieren. Arbeidsintensief werk, waarvoor ze veel wetenschappelijke vakliteratuur bestudeert maar ook altijd het dier zelf ontleedt, ‘want anders klopt het vaak net niet helemaal’. Roth gaat hiervoor verder dan de meeste tekenaars, terug naar de bron. 

‘Als ik aan een nieuw dier begin, zoek ik eerst naar de grote gemene deler van de groep. Welke orgaansystemen zitten er altijd in? Van daaruit zoek ik zo veel mogelijk data over soortspecifieke kenmerken.’ Voor het tekenwerk begint Roth met ‘dat waar alles aanhangt’, het harde spul. Dat is voor een vis het skelet, voor een slak het huisje. Bij weekdieren is dat lastiger. ‘Bij de octopus begin ik aan de buitenkant, daar komt alles dan in te liggen.’

Ook zonder verder te hoeven snijden, kunnen studenten de interne organen van een inktvis en een slak bestuderen en vergelijken. Foto: Anitomical

Ontwikkelkosten

Samen met industrieel ontwerper Paul Schilperoord richtte Roth vorig jaar het bedrijf Anitomical op, in de hoop dat universiteiten en andere instellingen wereldwijd haar werk gaan gebruiken om anatomie te leren en bestuderen. Als productontwikkelaar zag Schilperoord (vaste medewerker van dit blad) de potentie van haar werk en is nu onder meer verantwoordelijk voor marktontwikkeling, marketing en communicatie. 

Schilperoord: ‘We gaan onze applicatie via een abonnements­model aanbieden aan meerdere partijen, om zo de ontwikkelkosten te spreiden. In die applicatie kan de gebruiker ieder dier helemaal afpellen om alle orgaansystemen te bekijken, en modellen met elkaar vergelijken.’ Dat laatste was tot op heden nogal lastig, omdat de bestaande anatomische kennis verspreid zit over veel verschillende bronnen en vuistdikke naslagwerken.

Anatomieonderwijs

Voor het ontwikkelen van de applicatie en een eerste pakket van vijf weekdieren heeft het bedrijf financiering gekregen vanuit de regionale ontwikkelings-maatschappij Horizon Flevoland en van NWO Take Off 1. Het gaat om de pijlinktvis, de octopus, de mossel en de poel- en wijngaardslak. Inmiddels zijn ruim twintig dieren in de maak, voor de pakketten ‘Vergelijkende anatomie’ en ‘Mariene biologie’.

De applicatie is dit voorjaar getest tijdens ontleedpractica op de VU Amsterdam en de University of Plymouth in Engeland en wordt nu verder verbeterd. ‘Bij de biologieopleiding in Amsterdam en de mariene biologieopleiding in Plymouth gaan ze de applicatie vanaf dit najaar gebruiken. Dit is volgens hen de toekomst van het anatomieonderwijs’, zegt Schilperoord.

Verder lezen?

Dit is niet het hele artikel. Lees het volledige verhaal over 3D-diermodellen in het zomernummer van De Ingenieur.

Download de app, en/of neem een abonnement!

Openingsfoto: Anitomical