Software poetst privacygegevens op foto’s weg
Foto’s of video’s bevatten vaak onbedoeld privacygevoelige gegevens. Martha Larson wil die ‘herkenningstekens’ automatisch gaan wegfilteren. Ze was met haar project een van de winnaars van de Open Mind-competitie van NWO.
Stel: je bent naar de kapper geweest. Je maakt een mooie foto van je nieuwe haarcoupe en verspreidt die op social media. De likes stromen binnen. Maar wat je niet in de gaten hebt is dat op de achtergrond je nieuwe OLED-tv is te zien, en door het raam een kerktoren. Met wat zoekwerk op het internet is dan al vrij snel te achterhalen om welk huis het gaat, in welke stad en in welke straat. Een lokkertje voor een inbreker die het op die tv heeft gemunt.
Politievlogs
Martha Larson, hoogleraar Multimedia Informatie aan de Radboud Universiteit noemt het als voorbeeld van het onbedoeld weggeven van privacy-informatie. Degene die de foto maakt wil zijn nieuwe haardracht laten zien, en heeft helemaal niet in de gaten dat hij of zij onbedoeld veel persoonsgegevens weggeeft.
Onlangs presenteerde het tv-programma De Monitor soortgelijke voorbeelden, in dit geval van vlogs en foto’s die de politie online zet. Zogenaamd anoniem, maar met de omgevingsbeelden die de vlogs ook laten zien was het niet moeilijk de betreffende woning of persoon te achterhalen.
Larson ontwikkelt nu een algoritme dat dit soort gevoelige omgevingsinformatie wegfiltert. Bijvoorbeeld door de tv te vervangen door een kopie van het behang waar die voor hangt, of door de kerk die zichtbaar is via het raam weg te poetsen met de blauwe lucht. Het is dan wel nodig dat het algoritme gevoelige informatie leert herkennen.
Larson was met haar project een van de winnaars van de Open Mind-competitie van NWO. Het gaat om een prijs van € 50.000 voor niet-gebruikelijk onderzoek op het gebied van Toegepaste en Technische Wetenschappen.
Metaalbrandstof
Een van de andere winnaars was het Team Solid, dat het gebruik van metaalbrandstof in de praktijk wil toepassen. Het gaat om fijngemalen metaalpoeder, bijvoorbeeld ijzer, dat door zijn oxidatiereactie een vlam produceert als het wordt aangestoken.
Metaalbrandstof wordt al tijden lang toegepast in vuurwerk om het zijn bijzondere kleuren te geven. Enkele jaren geleden is de TU Eindhoven onder leiding van hoogleraar Philip de Goey begonnen om het metaalpoeder te gaan gebruiken als alternatief voor fossiele brandstoffen (lees ‘Metaalpoeder als autobrandstof’)
Het Team Solid van studenten van de TU Eindhoven is nu bezig om dat idee praktisch toe te passen door de bouw van een experimentele metaalbrandstofcentrale. Momenteel werken ze aan een exemplaar van 10 tot 20 W, ze hopen er met de Open Mind-bonus een te gaan maken van 100 kW. De belangrijkste horde die moet worden genomen is een gecontroleerde toevoer van het metaalpoeder om zo controle te krijgen over de vlam.
Openingsfoto: Martha Larson. Foto Bram Saeys.