Dit weekend opent in Amsterdam het museum Nxt zijn deuren. Het is volledig gewijd aan nieuwe mediakunst. In acht zalen van zes meter hoog zijn evenzoveel veelal digitale kunstinstallaties te zien, de ene nog overweldigender dan de ander.

‘We hadden al meer dan dertig mogelijke locaties bezocht, tot we op deze oude filmstudio stuitten’, zegt oprichter en managing director Merel van Helsdingen. ‘Dit is Amsterdam-Noord. De industriële sfeer die wij voor ogen hadden, past hier goed.’

In anderhalf jaar tijd bouwden ze de enorme hal om tot een museum zoals Nederland dat nog niet kende. Het vloeroppervlakte van veertienhonderd vierkante meter verdeelden ze in dertien ruimtes. Acht daarvan worden volledig in beslag genomen door grote kunstinstallaties. De overige ruimtes zijn bedoeld om even bij te komen, ‘zoals je tussen het proeven van twee goede wijnen een stukje brood eet, om de smaak te neutraliseren’, zegt conservator Bogomir Doringer. ‘Sommige werken zijn ook wel érg overrompelend.’

Driedimensional Sampling, Een op een barcode geïnspireerde installatie van Cao Yuxi en Lau Hiu Kong. Foto: Cao Yuxi. 

Zwart gat

De openingstentoonstelling, die zeker een jaar te zien zal zijn, heet ‘Shifting Proximities’. Als er al een sleutelwoord op het geheel kan worden geplakt, is dat technologie. Een van de indrukwekkendste werken is Distortions in Space Time (foto helemaal boven) van het kunstcollectief Marshmellow Laser Feast. Het voltrekt zich in een grote, glazen ruimte: wanden, vloeren en plafond bestaan voornamelijk uit spiegels.

Op de achterwand ziet de bezoeker een oogverblindend schouwspel van talloze sterren, die langzaam worden opgeslokt tot er zich een zwart gat heeft gevormd. Via sensoren kan de bezoeker op kousenvoeten bovendien ook nog invloed uitoefenen op de beelden.  


Sensoren

Minstens zo indrukwekkend is de installatie Econtinuum van Tijs Biersteker, tevens docent aan de TU Delft. Hij maakte in samenwerking met een botanicus het wortelstelsel van bomen na. Dat levert een op zich vrij traditionele sculptuur op, maar vervolgens installeerde hij sensoren die onder meer beweging en vochtigheidsgraad in de ruimte bijhouden. Een algoritme vertaalt die data in een feeëriek lichtspel dat nauwkeurig verbeeldt hoe bomen hun wortels gebruiken om onderling te communiceren. 

 

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.