Nederlandse CO2 opgeslagen onder Noorse Noordzee
Kunstmestproducent Yara Sluiskil gaat op de uitstoot van CO2 besparen door het af te vangen en naar Noorwegen te verschepen. Daar bergt het bedrijf Northern Lights het op onder de bodem van de Noordzee.Â
Â
De ammoniak- en kunstmestproducent Yara Sluiskil in Zeeland, een Nederlandse tak van het Noorse bedrijf Yara, laat een deel van de CO2 die het uitstoot voortaan opslaan onder de Noordzee. Hiervoor heeft Yara een overeenkomst gesloten met Northern Lights, een Noors bedrijf dat zich in CO2-opslag heeft gespecialiseerd.
Vanaf begin 2025 gaat Yara achthonderdduizend ton pure CO2 afvangen en comprimeren, waarna het vervolgens in vloeibare vorm naar de opslagplek wordt getransporteerd. Dat is aquifer (een poreuze zandsteenformatie bedekt door een ondoorlaatbare gesteentelaag) voor de kust van West-Noorwegen, ter hoogte van Ăygarden, op een diepte van 2600 meter onder de zeebodem.
Volgens een persbericht van Yara Sluiskil gaat het om het eerste commerciële project voor CO2-transport en -opslag over de grens ter wereld.
Â
De CO2 wordt in Zeeland afgevangen en gecomprimeerd, per schip naar Northern Lights vervoerd, en vanuit daar met een leidingsysteem naar de ondergrondse opslagplek getransporteerd. Credits: Northern Lights.
Â
Klimaat
CO2-opslag of CCS (Carbon Capture and Storage) geldt als één van de technieken die noodzakelijk zijn om de toename van het CO2-gehalte in de atmosfeer te beperken en zo de opwarming van het klimaat tegen te gaan. Al jaren wordt er onderzoek gedaan naar de veiligheid en efficiëntie van deze methode.
Lege gasvelden zijn hierbij de meest voor de hand liggende locaties. Die hebben immers al bewezen dat ze miljoenen jaren lang een gas kunnen bergen zonder te lekken. Ook aquifers zijn vaak geschikt. Het CO2 duwt het zoute water daaruit weg en zet zich vast in de poriën van het gesteente.
Â
Kinderschoenen
In Nederland staat CCS nog in de kinderschoenen, al is in het Nederlandse klimaatakkoord drie jaar geleden afgesproken dat ongeveer de helft van de CO2-reductiedoelstelling van de industrie in 2030 mag worden behaald door CCS toe te passen. De eerste grote projecten komen eigenlijk nu pas op gang, met miljardensteun van de overheid..
Zo gaan vier bedrijven in de Rotterdamse haven, namelijk Shell ExxonMobil, Air Liquide en Air Product, CO2 opvangen en opslaan in een leeg gasveld onder de Noordzee. Dat kost de bedrijven geld, pakweg tachtig euro per ton, maar ze besparen er ook mee â voor de uitstoot van CO2 moeten bedrijven namelijk rechten kopen.
Zolang dit betekent dat de bedrijven erop toeleggen, zal de overheid het verschil bijleggen, is de afspraak. Hiervoor is een subsidie van twee miljard euro gereserveerd, schreef de NOS vorig jaar in een nieuwsbericht. Met het stijgen van de prijs van CO2-emissierechten daalt dus de subsidie, tot de opslag winstgevend is.
Omdat in Noorwegen deze prijs altijd al hoog was, loopt men daar wat CCS betreft flink op ons voor.
Â
Andere bezuinigingen
Yara Sluiskil had eerder al op CO2-uitstoot bezuinigd door het af te vangen voor gebruik in de glastuinbouw. Op dit moment stoot het bedrijf noodgedwongen veel minder CO2 uit dan gebruikelijk: wegens de torenhoge gasprijzen heeft Yara de productiecapaciteit fors verlaagd.
Â
Openingsbeeld: Yara Sluiskil