NASA heeft de meest gedetailleerde foto verspreid die ooit van het oppervlak van Mars is gemaakt. De plaat, die is samengesteld uit meer dan duizend losse foto’s die Marsrover Perseverance deze zomer maakte, laat het rode gesteente tot in ongelooflijk detail zien.

 

Bekijk de foto (hierboven een uitsnede) vooral op een super-high-definition-scherm, want om alle details te kunnen zien, zijn pixels nodig, veel pixels. Volgens NASA bestaat de foto uit zo’n 2,5 miljard beeldpunten.

De panoramafoto is gemaakt door de Marsrover Perseverance, die sinds begin vorig jaar rondrijdt op Mars. Zijn belangrijkste doel is om gesteentemonsters uit de bodem te halen, op zoek naar mogelijke sporen van voormalig leven.
 

1.118 beelden

Om de juiste locaties te kunnen selecteren, met de grootste kans op succes, heeft Perseverance meerdere camera’s aan boord. Een ervan, de Mastcam-Z, heeft de 1.118 losse beelden gemaakt waaruit de nieuwe, indrukwekkende foto is opgebouwd.


 

De foto is zo gedetailleerd dat er schijnbaar tot in het oneindige op in te zoomen is. Dat kun je natuurlijk zelf doen, maar NASA heeft het ons gemakkelijk gemaakt door een video te maken waarin verschillende onderdelen van de foto worden uitgelicht en voorzien van commentaar door Rachel Kronyak van het Perseverance science operations team:


 

Stof en rotsen

En dan is het net alsof je zelf in een woestijnachtig gebied op aarde rondloopt. Het rode stof, de brokkelige rotsen (de eerste pogingen om netjes in een rots te boren, mislukten, de video laat de resultaten daarvan zien), de sporen van Perseverance zelf; het doet allemaal zo realistisch aan, alsof je zelf op Mars aanwezig bent.

En de beelden zijn natuurlijk ook echt; het bijzondere is alleen dat de foto’s niet zijn gemaakt door mensen, maar door een karretje dat wetenschappers en ingenieurs helemaal from scratch hebben bedacht en gebouwd en vervolgens met een raket naar een planeet kilometer verderop hebben gestuurd. Mind blowing, om eerlijk te zijn.

 

 Foto's en video NASA / Jet Propulsion Laboratory

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.