De Rotterdamse Erasmus Universiteit heeft gisteravond het onderwijsgebouw Polak gesloten nadat bleek dat de veiligheid van de constructie niet kon worden gegarandeerd. Het gebouw heeft vloeren van hetzelfde type als van de deels ingestorte parkeergarage in Eindhoven.

Het gaat om gebouw Polak op campus Woudestein, een onderwijsgebouw met 850 studieplekken, een groot aantal onderwijsruimtes, winkels en andere faciliteiten. Het gebouw stamt uit 2015 en is gebouwd door aannemer SMT.

De beslissing door de universiteit om te ontruimen (persbericht), werd ingegeven door een onafhankelijk onderzoek door een niet nader genoemd ingenieursbureau. Uit een landelijke inventarisatie naar het gebruik van mogelijk onveilige vloeren was eerder naar voren gekomen dat gebouw Polak zogeheten breedplaatvloeren heeft.
 

Holle bollen

Zo’n vloer bevat holle bollen die het gewicht reduceren, met zo'n 35 % (zie foto rechts, niet van het Polakgebouw). Bij de bouw wordt een geprefabriceerde breedplaatvloer aangebracht, waarna de bouwers er ter plekke beton in storten. In Eindhoven lijkt er bij de hechting tussen het prefab beton en het ter plaatste gestorte materiaal iets mis te zijn gegaan (lees: ‘Parkeergarage Eindhoven bezweek door zwakke vloer’).

Foto Bubbledeck

Het ingenieursbureau onderzocht de vloeren van het vijf verdiepingen tellende Polakgebouw met drukmetingen. Hieruit bleek dat de vloeren op bepaalde plekken onvoldoende stabiel zijn. ‘Dat gold op de ene plek meer dan de andere; en dan met name bij grote overspanningen’, zegt woordvoerder Jacco Neleman van de Erasmus Universiteit.

Al met al reden voor het College van Bestuur van de universiteit gisteravond om per direct het gebouw te ontruimen. Nu gaat een onafhankelijk onderzoeksbureau in kaart brengen welke maatregelen nodig zijn om het gebouw weer veilig in gebruik te kunnen nemen. In de tussentijd worden er volgens Cobouw stempels in het gebouw geplaatst.

 

Foto Paul de Ruiter