Dura Vermeer is winnaar van de Duurzaam Bouwen Award voor de gestapelde bouw. Zij renoveren portiekwoningen tot nul op de meter met een nieuwe gevel, gemaakt in de fabriek.

Het bouwbedrijf hangt een volledig nieuw dak en een nieuwe gevel op aan de bestaande casco van de portiekwoningen. ‘Daar waar nodig verstevigen we de gevels met extra ankers’, zegt ing. Ronald Haafkes, vestigingsleider Dura Vermeer Onderhoud en Renovatie Hengelo. ‘Met ons ophangsysteem proberen we zo veel mogelijk gebruik te maken van de draagstructuur van systeemwoningen in Nederland. Er zijn er zo’n 380 000 woningen waarop ons concept toepasbaar is.’

De nieuwe prefab gevelelementen van 18 cm dik bestaan uit sandwichpanelen met hoofdzakelijk polystyreen hardschuim (XPS) als isolatiemateriaal. Deze panelen zijn ook weer volledig afbreekbaar. ‘We streven om zo veel mogelijk met alleen prefab elementen te werken, zodat we binnen vijf dagen alles om een woning kunnen plaatsen.’ Daarbij zit ook de installatietechniek inbegrepen die voor een duurzame energieopwekking moet zorgen.

Volgens Haafkes is er nog veel doorontwikkeling nodig om op nog grotere schaal gestapelde bouw nul op de meter te maken. ‘Wij komen zelf de grens tegen bij vijf bouwlagen. Er is dan op het dak te weinig ruimte voor voldoende zonnepanelen voor alle huishoudens.’

Inmiddels heeft Dura Vermeer opdracht gekregen om nog eens 120 portiekwoningen op een soortgelijke manier te renoveren. Voorlopig pakt het bouwbedrijf alleen nog hele wooncomplexen aan en niet individuele woningen binnen een complex. ‘We willen eerst aan de slag met vijfhonderd woningen om het product verder te ontwikkelen en goed te kunnen borgen in kwaliteit en euro’s. Zodra we dit standaardproduct kunnen handhaven, zullen we het nog breder inzetten en bijvoorbeeld ook kijken naar afzonderlijke portiekwoningen.

De Duurzaam Bouwen Award is een initiatief van WE Adviseurs, met onder meer gemeenten en woningbouwcorporaties als partners. Voor de categorie nul-op-de-meter portiek- en galerijflats waren verder genomineerd Nieuw Utrechts Peil en BouwNext.