Nieuw Utrechts Peil - Behoud van de buitenkant
Een pittige vraag van woningbouwcorporatie Mitros in Utrecht lag ten grondslag aan het concept van het consortium Nieuw Utrechts Peil. Een jarenzestigflat van vijf hoog moet nul op de meter worden zonder het kenmerkende uiterlijk van het gebouw aan te tasten.
Een krap opgelegd budget per woning bemoeilijkte de zaak nog verder. Het dwong het consortium, bestaande uit VIOS Bouwgroep, op ten noort blijdenstein architecten en adviseurs en Nieman Raadgevende Ingenieurs, om een zo simpel mogelijk concept uit te denken met daarin een perfecte balans tussen energieopwekking en mate van isolatie.
‘Denk je aan nul op de meter, dan heb je in eerste instantie de neiging om een gebouw van een dikkere schil te voorzien en de ramen kleiner te maken, om zo het warmteverlies tot een minimum te beperken’, vertelt directeur Aart Verkaik van VIOS Bouwgroep. ‘Maar Utrecht wil graag het oorspronkelijke beeld van de jaren zestig behouden: portiekwoningen met betonbandjes en veel glas. Meer glas kun je bijna niet treffen dan bij deze zogeheten Intervam-flats.’
De ramen worden nu vervangen door drielaags glas. ‘We pakken de balkons in, de bestaande kopgevels krijgen een beter isolatiepakket met steenstrips en het dak krijgt een extra isolatielaag van zo’n 30 cm dik.’ Verder komen er voorzetwanden in de berging en krijgen de kruipruimten een goede isolatie.
Belangrijk is ook het wegwerken van de koudebruggen bij de balkons. Bij de Intervam-flats zit de buitenconstructie enigszins los van de binnenconstructie. Dat maakt het mogelijk om de ruimte daartussen hoogwaardig te isoleren. Voor de energieopwekking zijn er negentig panelen per portiek nodig. Daarvoor is alleen op het dak niet voldoende ruimte. Daarom is ook de hele kopgevel bedekt met panelen en zelfs een deel van de achtergevel. ‘Het rendement aan de zijkant is meestal lager dan van panelen op het dak, maar dat neemt niet weg dat ze alsnog een belangrijke bijdrage leveren aan het geheel’, aldus Verkaik.
In de zomer begint Nieuw Utrechts Peil met de eerste acht proefwoningen van de flat in Utrecht. Voor de renovatiewerkzaamheden is zo’n twee maanden ingepland. Verkaik: ‘Na één jaar proefwonen kijken we of alles nog voldoet aan onze nul-op-de-meter-principes. Daarna volgen de overige 40 van de 48 portiekwoningen. Een volgende stap zou dan de rest van de Intervam- flats kunnen zijn; we hebben het dan over nog een stuk of 14 000 portiekwoningen.’ www.mitros.nl/flatmettoekomst