Een nieuwe bril zet spraak om in geprojecteerde ondertiteling. Met name dove mensen zouden erbij zijn gebaat: zij kunnen zo hun gesprekspartner makkelijker volgen. 

Het ontwerpteam van Voicee uit Slovenië ontwikkelde een manier om dove mensen minder afhankelijk te maken van liplezen of een doventolk. Voicee is een bril die via een ingebouwde noise­cancelling-microfoon meeluistert met gesprekken.

Een microprocessor in de bril analyseert de spraak en zet die om in tekst die vervolgens in near-realtime op een van de lenzen van de bril wordt geprojecteerd in het blikveld van de drager.
 


Lichtgewicht

Voicee werkt volgens de makers met de vijf meest gesproken talen ter wereld. Dat zijn, in willekeurige volgorde, het Engels, Mandarijn, Spaans, Hindi en Arabisch.

De bril weegt nog geen honderd gram en heeft een ingebouwde batterij die een hele dag meegaat. Het montuur kan net als iedere andere bril worden voorzien van glazen op sterkte.


Crowdfunding

Het team van Voicee heeft vooralsnog alleen een werkend demomodel gebouwd. Op basis daarvan is een crowdfunding­campagne opgestart om de bril verder door te ontwikkelen en eind 2023 in productie te nemen.


Tekst: Paul Schilperoord
Foto: Voicee

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.