Van tomatenplanten en bussen tot hele drinkwater- en elektriciteits­netwerken, overal maken ingenieurs en onderzoekers een digitale kopie van. Wat is de toegevoegde waarde van digital twins?

Een digital twin bestaat in de regel uit twee elementen: het werkelijke object en de virtuele, digitale versie ervan. Maar de twin heeft pas enig nut als een derde, verbindend element van goede kwaliteit is: de stroom aan dynamische data die voortdurend en in realtime informatie heen en weer stuurt. De virtuele versie wordt steeds levensechter naarmate het meer data ontvangt van het werkelijke object. En andersom: het fysieke object kan leren van de simulaties door zijn virtuele evenknie. 

Inmiddels is het lastig een techniekblad te openen zonder met de term ‘digital twin’ te worden geconfronteerd. Of het nu gaat om individuele producten of om hele processen, productielijnen en energienetwerken. Maar wat zit er achter die hype? Welke nieuwe mogelijkheden biedt het instrument? En is de piek van de populariteit al bereikt of gaan we de komende jaren alleen nog maar méér horen over digital twins?

Op zoek naar een antwoord op die vragen presenteert De Ingenieur hier een dossier over de wereld van de digital twins. We spraken met experts die de digital twins maken of er dagelijks mee werken. Als geen ander zijn zij degenen die ons inzicht kunnen geven in de werkelijke waarde van de digital twin, voorbij de hype. 

WUR: Stikstofkringloop sluiten

‘Er zijn ontzettend veel modellen die delen van de stikstofkringloop beschrijven’, zegt Thomas Been, senior onderzoeker aan Wageningen University & ­Research. Een overkoepelende infrastructuur ontbreekt echter nog. Daarom wordt er nu gewerkt aan een digital twin.

Verder lezen

KWR: Voorspellen waterbehoefte

Om zeker te weten dat er ook gedurende extreme warmte en droogte voldoende water uit de kraan komt, willen drinkwaterbedrijven de vraag naar drinkwater kunnen voorspellen. Een digital twin biedt uitkomst.

Verder lezen

VDL: Aanpassingen uittesten in twins

Ook in de industrie raken digital twins steeds meer ingeburgerd. Was de term eerst vooral een modekreet, die in één adem werd genoemd met 'Industrie 4.0', inmiddels werkt VDL Groep al met drie verschillende typen.

Verder lezen

TU Delft: transitietwin

Voor de besluitvorming over complexe projecten waar weinig tot geen ruimte is voor fouten, zoals de energietransitie, is een 'digitale tweeling' ideaal, zeggen Delftse onderzoekers.

Verder lezen

Arup: Model, data en intelligentie

Digitale tweelingen zijn zeker waardevol, maar ze moeten wel drie componenten bevatten die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, stelt Gaby Abdalla, digital twin leader bij ingenieursbureau Arup.

Verder lezen

Antea Group: Pratende bruggen

De meerwaarde van de digital twin zit 'm voor Dennis Jansen van Antea Group niet zozeer in het ­model of in de datalaag, maar in de analyse: die is zeer waardevol.

Verder lezen

Erasmus MC: Digital twin van de patiënt

Een digitaal platform kan helpen om gezondheidsproblemen te voorkomen, stelt het Erasmus MC. Krijgt elke patiënt zijn eigen virtuele evenknie?

Verder lezen

Sweco: Voorspellend onderhoud dankzij twin

Sweco geeft vorm aan 'de stad van de toekomst', maar een specifieke, eigen tool voor het maken van een digital twin is er niet. Dat zou ook niet zinvol zijn, leggen twee Sweco-ingenieurs uit.

Verder lezen

WUR: Optimaliseren van de tomatenteelt

De Nederlandse kassen staan bol van de technologie om de opbrengst te optimaliseren. De Wageningen University & ­Research (WUR) wil hier de digitale tweeling aan toevoegen.

Verder lezen