Drie jaar geleden was een TED-publiek nog diep onder de indruk van twintig drones in formatie. Nu laat China er bijna 1200 vliegen in een prachtige show. Maar waar is de aandacht?

Even terugblikkend is het wel bijzonder te beseffen hoe snel de drone-hype gegaan is. Veel mensen hebben een drone gekocht (en een deel daarvan maakt er professionele beelden mee), er is wetgeving gekomen over waar je wel en niet mag vliegen, en nog veel meer mensen hebben ook een hekel gekregen aan het gebrek aan privacy en de herrie die met ze mee komt. En dat allemaal in een paar jaar. In 2016 had nota bene een TED-publiek nog een staande ovatie over voor deze demonstratie van verschillende soorten drones (richting het einde een demonstratie van een zwermpje drones). Terwijl, als je dat filmpje nu ziet; mwah.
 


Daarbij hoort ook dat de media er al een beetje klaar mee zijn. CBS had bijvoorbeeld een paar jaar geleden een reportage over de 51e Superbowl, waar drones de show van Lady Gaga opleukten:
 


Al klaar met drones?

Veel nieuwere filmpjes over de achtergrond en de werking van drone-shows zijn er bijna niet te vinden. En dat is toch jammer. Want vorig jaar liet Studio Drift dit al zien in Amsterdam, en eind mei 2019 was Guiyang het toneel van een optreden van bijna 1200 drones – op dit moment het record, al gaan die records snel van hand tot hand. Een prachtig en indrukwekkend optreden (zie het filmpje bovenaan), waarin ook begint door te schemeren hoe drones de taak kunnen gaan vervullen van die mega-billboards uit dystopische sciencefictionfilms. Maar nu is er geen verslag met de ontwerper te bekennen. 

Zoals in het TED-filmpje al gezegd wordt; het is een reis, die ontwikkeling van de drones, die nieuwe vormen van artistieke expressie mogelijk maakt. Het zou daarom toch zonde zijn als we er nu al op uitgekeken raken, want er zal de komende jaren nog heel wat moois gemaakt worden.

Dit was overigens de laatste editie van Beeldbuis. Dank voor het lezen!

Janno Lanjouw en Stephan van Duin