Voor jonge kinderen kan het zeer beangstigend zijn een MRI-scan te ondergaan. Philips ontwikkelde een buddy-programma om ze gerust te stellen, met filmpjes, een app en een mini-scanner.

 

In de demo-ruimte van Philips staat een MRI-scanner. Althans… iets wat daar op lijkt. Het is een buis waarin een ligtafel kan worden geschoven, maar waar is de rest van de apparatuur? En is de scanner niet erg klein?

Dat klopt, maar hij is dan ook bedoeld voor Ollie, blijkt zodra de demo is begonnen. Ollie is een kleine, platte, plastic olifant. Zijn taak is om kinderen te helpen zich op hun gemak te voelen als ze een MRI-scan moeten ondergaan.  

Als Ollie in de scanner wordt geschoven, begint er een filmpje te draaien. Hierop verschijnt Ollies omtrek, maar zie je vooral zijn hersenen. Hij moet echt heel stil liggen, leert het filmpje de kijker, anders wordt het beeld wazig.

 

Wat gebeurt er bij een MRI-scan?

Bij een MRI (magnetic resonance imaging)-scan worden een zeer sterk magneetveld en radiogolven gebruikt om organen en weefsels in het lichaam in beeld te brengen. Hiervoor moet de patiënt minutenlang stilliggen in een smalle buis. Bovendien klinkt er een harde toon, tot wel 118 decibel – dat is gelijk aan een autoclaxon op een meter afstand.

Voor volwassenen is dat allemaal al niet erg relaxed, maar voor jonge kinderen kan het echt beangstigend zijn. Zij worden dan ook vaak onder narcose gebracht als ze een MRI-scan moeten ondergaan. Ook dat is echter geen fijne ervaring, en als het te vaak moet bovendien niet bevorderlijk voor de gezondheid.

 

Filmpje voor in de scanner

Om die reden krijgen kinderen tegenwoordig vaak een filmpje te zien als ze in de scanner liggen. Het wordt geprojecteerd op de muur en is met een bril met een schuine spiegel vanuit de scanner te zien. In deze film stelt een getekend vriendje – bijvoorbeeld Ollie – de kinderen gerust.

‘Alleen deze interventie bracht het aantal benodigde narcoses al terug van 57 naar 5 procent, zegt Niels Buning, global business leader bij Philips.  

 

App met virtuele vriendjes

Afgelopen jaar testte het bedrijf een uitbreiding van dit idee: een app met virtuele vriendjes, die kinderen al thuis voorbereiden op wat er komen gaat. De app maakt gebruik van technieken uit de game-industrie, en is interactief. Met behulp van augmented reality kunnen de kinderen de scanner bijvoorbeeld gewoon in de huiskamer bekijken, en er omheen lopen.

Ollie en zijn vriendjes geven alle benodigde informatie op een kindvriendelijke manier. ‘Er hebben zowel pedagogen als psychologen aan meegewerkt’, zegt Buning.

 

Miniatuurscanner

De miniatuurscanner – de KittenScanner heet het ding officieel – staat in het ziekenhuis, en geeft de kinderen de mogelijkheid om vlak voor ze zelf de scanner in gaan Ollie het even te laten voordoen.

Tijdens het onderzoek zelf komt Ollie wederom tevoorschijn, om het kind door de scan heen te loodsen en instructies te geven. ‘Nu even je adem inhouden!’, bijvoorbeeld, of ‘Nu héél stil liggen!’

 

Kostenbesparing

Het virtuele buddyproject levert niet alleen minder angstige kinderen op, maar ook een flinke kostenbesparing. Het aantal narcoses is al sterk omlaag gegaan, en als de kinderen beter stil liggen hoeven er ook minder scans opnieuw te gebeuren.

De mini-scanner doet al enkele jaren dienst in verschillende ziekenhuizen. De app voor thuis is sinds kort te downloaden.

 

Openingsbeeld: De Ingenieur