De Britse ontwerper Joshua Akhtar wil bijen het perfecte thuis ­bieden, om te voorkomen dat een nieuwe kolonie zich op een ongelukkige plek nestelt en wordt verdelgd.

In mei en juni vermeerderen bijenvolken zich. ­Enkele duizenden bijen splitsen zich dan samen met een koningin af van een bijenvolk en gaan op zoek naar een nieuw onderkomen. Tijdens een tussenstop vormen de bijen veelal een klont aan een boomtak of dakrand. De verkenners gaan ­intussen op zoek naar een nieuwe verblijfplaats. Ontwerper Joshua Akhtar uit het Engelse Brighton wil die verkenners de ideale nieuwe woning bieden.

Op basis van zijn werkervaring als imker én als ­verpakkingsontwerper ontwikkelde Akhtar de Bait Hive. Dit is een mobiele bijenkast die bijen­zwermen lokt en een onderkomen biedt, en zo­nodig is te verplaatsen naar een geschiktere locatie.


Feromonen vermengd met bijenwas

De bijenkast is gemaakt van golvend plastic board van 6 mm dikte. Hij wordt aangeleverd als een plat bouwpakket, dat binnen een minuut in elkaar is te vouwen. Daarna wordt aan weerszijden binnenin de Bait Hive een stuk schuimmateriaal aangebracht. Dit ligt achter de ingang voor de bijen en heeft tunnels om de structuur van een holle boom na te bootsen. Tussen de twee schuimdelen is plek voor zes standaard honingramen. Van binnen is het helemaal donker en de bijen zijn er goed beschermd ­tegen weersinvloeden.

De Bait Hive kan bijvoorbeeld in een boom worden opgehangen. Bijen worden aangetrokken met feromonen vermengd met bijenwas, die aan de binnenkant van de kast en bij de ingang is aan
te brengen.


Landplatform

Voor de ingang zit een klein landplatform voor de bijen en een draaischijf met drie standen. De eerste stand heeft een grote opening om de bijenkoningin naar binnen te ­laten. Als die eenmaal binnen is en de schijf wordt verdraaid naar de tweede stand, kan ze niet meer naar buiten. De werkbijen passen echter wel door de kleinere opening. De derde stand dient om de bijen helemaal op te sluiten, waarbij ze wel ventilatie krijgen. Vervolgens is de complete kast gemakkelijk te verplaatsen naar een betere plek.
 


Tekst: ing. Paul Schilperoord