Het studententeam March van de TUDelft presenteerde gister een verbeterde versie van zijn exoskelet. Iemand met een dwarslaesie kan met zo’n exoskelet weer lopen. Eén van de toevoegingen is een enkelgewricht.

Read this article in English

Het March-project is bedoeld om een persoon met een dwarslaesie, die verlamd is vanaf de middel, weer te laten lopen. Het exoskelet wordt vastgesnoerd aan middel en benen, en het skelet richt de persoon op uit de rolstoel en verzorgt vervolgens de loopbeweging. De persoon ondersteunt zichzelf daarbij met krukken. Daarin zit ook de bediening, waarbij de persoon kan kiezen uit opstaan, beginnen met lopen, stoppen met lopen, weer gaan zitten, enzovoort.
 


Enkelgewricht

Het nieuwe ontwerp bevat een aantal uitbreidingen. Bijzonder voor een exoskelet is het enkelgewricht dat zorgt voor de op- en neergaande beweging van de voet. ‘Daarmee kan de persoon zijn voet afrollen, wat een veel aangenamer loopbeweging geeft’, zo legt woordvoerder Magali Ponds van het studententeam uit. De voetbeweging gebeurt automatisch; de bestuurder van het exoskelet hoeft er geen knop voor in te drukken.


Pasgrootte

Nieuw is ook dat de persoon de pasgrootte kan aanpassen, en daarmee een tred kan kiezen die het beste bij haar of hem past. Om het insnoeren van het exoskelet gemakkelijker te maken is het bevestigingspunt bij het scheenbeen afneembaar gemaakt.

Verder is er extra aandacht gegeven aan de steunpunten van het exoskelet op het lichaam. ‘Zo willen we het ontstaan van doorligplekken voorkomen. Vooral het gebied rond het stuitje ontlasten we.’

De motoren van de gewrichten bij de heup en de knie zijn opnieuw ontworpen. ‘We hebben ze geoptimaliseerd op kracht en snelheid van bewegen, wat helpt om de loopbeweging natuurlijker te maken.’ Ook de besturingselektronica en de software werden onder handen genomen.


Wedstrijd

Nu het ontwerp gereed is gaat de productie van de onderdelen van start. Daarna komt de assemblage. ‘We verwachten dat het exoskelet in mei klaar is om te gebruiken.’

Het March III-project is onderdeel van de jaarlijkse internationale competitie die naar verwachting dit najaar opnieuw zal plaatsvinden. Vorig jaar eindigde het Delftse team op de tweede laats (lees ‘Delfts exoskelet neemt alle hindernissen’). Omdat het de bedoeling is dat het skelet allerhande hindernissen gaat nemen, beschikt het ook over opdrachten als ‘traplopen’ en ‘lopen op een onregelmatige ondergrond’.

Dit jaar is Sjaan Quirijns degene die het exoskelet tijdens de wedstrijd gaat besturen. Zij heeft sinds 2000 een dwarslaesie. Ponds: ‘Zodra we het skelet hebben getest op betrouwbaar functioneren en bruikbaarheid gaat Sjaan er vanaf de zomer mee trainen. We gaan het skelet dan via de software finetunen op wat zij prettig vindt.’

De wedstrijd is voorzien in het najaar. ‘Of die doorgaat, en waar hij zal plaatsvinden, is nog niet 100 % zeker.’
 

Openingsbeeld: Presentatie van MarchIII.