Slimme Snoot ruikt verrotting
Snoot is een aromadetector die meet of voedsel nog houdbaar is. Ook print het apparaat een bon met suggesties hoe het voedsel te gebruiken of te conserveren.
Jaarlijks gooien alleen al Nederlandse huishoudens 590 miljoen kilogram eetbaar voedsel weg. Het merendeel daarvan is voedsel met een korte houdbaarheidsdatum zoals fruit en groenten, terwijl het vaak nog prima te eten is. Daarom ontwierp Harriet Almond, afgestudeerd aan Northumbria University, de detector Snoot.
Snoot detecteert aroma’s met een kant-en-klare geurdetector en een kleine camera. Die gegevens worden verwerkt door een Arduino-microcontroller met een printplaat die een inschatting maakt van de houdbaarheid. Ook print Snoot een bon uit met daarop suggesties hoe het voedsel is te gebruiken of te conserveren.
Prototype detecteert ethyleen
Almond: ‘Zo is een onrijpe banaan zoeter te maken door deze te bakken met suiker en kaneel en is een rijpe banaan te blenderen met cacao en in te vriezen voor later gebruik. Veel mensen weten niet hoe ze voedsel veilig kunnen invriezen en ontdooien. Ook daarvoor geeft Snoot nauwkeurige instructies.’
Almond bouwde een prototype dat ethyleen detecteert, de stof die vrijkomt bij rottende groenten en fruit, zoals aardappels, appels en bananen. Voorlopig heeft ze nog geen plannen om Snoot verder te ontwikkelen. ‘Snoot is eerder een speculatief project dan een consumentenproduct. Het onderzoekt hoe we in de toekomst met voedsel kunnen omgaan en aroma’s kunnen inzetten om houdbaarheid te meten.’
Tekst: Sija van den Beukel
Beeld: Harriet Almond