Slimme boei spoort visnet op
Spooknetten vormen een gevaar voor zeeleven. Een nieuwe, slimme boei moet uitkomst bieden.
De wereldzeeën liggen vol met losgeraakte visnetten en -lijnen. Dit is een ramp voor vissen en zeedieren die daarin verstrikt kunnen raken, stikken en overlijden. Sommige netten worden bewust op zee gedumpt, maar andere blijven door bijvoorbeeld een storm in zee achter.
Het Farallon Smart Buoy System, ontwikkeld door de startup Blue Ocean Gear uit Silicon Valley, helpt vissers hun verloren visnetten op te sporen en te bergen. De Farallon Buoy is een hardkunststof boei met een diameter van achttien centimeter die aan een visnet kan worden bevestigd.
Sensor
Zodra de boei in zee komt, schakelt een onderdompelsensor het trackingsysteem in. De boei bevat een microprocessor, gps-chip, versnellingsmeter, watertemperatuurmeter, dieptesensoren en modulen voor Iridiumsatelliet- en radiocommunicatie.
Zolang de boei ronddobbert en zich binnen een vooraf ingesteld geografisch gebied bevindt, is het systeem niet actief. Al kun je wel de gps-locatie opvragen.
Noodsignaal
Detecteren de sensoren dat de boei buiten dit gebied is verplaatst, bijvoorbeeld door een storm, dan stuurt het systeem via satelliet en radio een sms-noodsignaal naar het mobieltje van de eigenaar. De bijbehorende app laat de gps-coördinaten van de boei zien, zodat de eigenaar de boei met het net kan gaan bergen.
De Farallon Buoy kan ook worden gebruikt voor het tracken van fuiken voor krabben en kreeften. De boei is waterdicht tot een diepte van tweehonderd meter en de ingebouwde batterij blijft op één lading tot tien maanden lang werken.
Tekst: Paul Schilperoord
Beeld: Blue Ocean Gear